A mindenki által kedvelt szaloncukor a karácsony elválaszthatatlan
része, napjainkban számtalan ízben kapható, minden ízlést kielégítve.
Egy dologban azonban mindegyik fajta megegyezik, a karácsonyfára.
mind felaggatható. Emlékeznek arra, amikor gyermekkorunkban szépen,
óvatosan visszahajtogattuk a papírt, hogy ne lehessen észrevenni a
hiányzó édességet? De honnan is ered ez a finomság?
Az bizonyos, hogy a szaloncukor őse a fondant cukor, erről már a
14. században vannak francia feljegyzések. A fondant cukrot, ami túltelített
cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított massza, Egyesek
úgy gondolják, Franciaországból a német bevándorló cukorműves mesterek
közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra,
majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák
csillogó díszévé is. Mások szerint már a török édességkészítők is készítettek
hazánkban fondantszerű termékeket, aminek az ízét aszalt
gyümölcsökkel tették gazdagabbá.
Az biztos, hogy hazánkban a reformkor idejében a polgári és főúri
házak fogadószobáit francia mintára szalonnak nevezték, ahol kis
cukorkás tálakat helyeztek el a vendégek fogadására. A karácsonyfát
is itt állították fel, amelyre aztán ez a finom csemege díszként került
fel. Nevét innen kaphatta a szaloncukor. A Magyar Kereskedelmi és
Vendéglátóipari Múzeumban (Budapest III. kerület, Korona tér 1.)
láthatunk régi színes szaloncukor csomagoló papírokat, egy
úgynevezett ricselőgépet is. Ezzel a szerkezettel rojtozták a
szaloncukor papírját annak idején.
Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették,
majd a 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő
gépek, amelyek Stühmer Frigyes cukrászmester által alapított,
első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek, és gyártották
a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda részére. Így a
szaloncukor gépi készítése hazánkban Gerbeaud Emil és
Stühmer Frigyes nevéhez köthető. Kugler Géza 1891-ben
megjelent házi cukrászatról írt könyvében 17 féle szaloncukor
receptet írt le. A két világháború között már 70 féle
szaloncukrot lehetett kapni, 30 féle különböző csomagolásban.