Ez a híres német karácsonyi kalács tulajdonképpen egy gyümölcskenyér.
Tele van minden földi jóval, aszalt gyümölcsökkel, kandírozott citrom- és narancshéjjal,
mazsolával. Élesztővel készült kalácstészta az alapja, és bizony, az időt is rá
kell szánni a kelesztésre. Ha kisült és kicsit hűlt is, hagyományosan megszurkálják
a süteményt és lekenik olvasztott vajjal, majd vastagon porcukorba forgatják.
Alufóliába csomagolva pár napig ki kell bírni a kóstolást, amíg úgymond összeérnek
az ízek.
Legyen a karácsonyi asztalunk desszertje, vagy vigyük ajándékba annak, akit szeretünk.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 10 g szárított élesztő
- 75 g cukor
- 250 ml langyos tej
- 200 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- 1 tk vanília kivonat
- Csipet só
- 200 g mazsola
- 100 g mandulatöltelék (mandulapaszta)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
1. Keverjük össze a lisztet, élesztőt és cukrot egy tálban.
2. Adjuk hozzá a langyos tejet, olvasztott vajat, tojást, vanília kivonatot és egy csipet sót. Gyúrjuk össze egy sima tésztává.
3. Keverjük hozzá a mazsolát, és gyúrjuk tovább.
4. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk kelni meleg helyen, amíg duplájára nem nő.
5. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
6. Nyújtsd ki a tésztát egy téglalap alakú lapként, és oszd el rajta egyenletesen a mandulatölteléket.
7. Hajtsuk ketté a tésztát úgy, hogy a mandulatöltelék a közepén legyen, majd formázzuk meg.
8. Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyjuk még egyszer kelni.
9. Süssük meg előmelegített sütőben kb. 30-40 percig, vagy amíg szép aranybarnára sül.
10. Hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral csomagolás előtt.
A legszebben átlátszó celofánba csomagolva mutatnak.