Ez a leves felnőtteknek készül nemcsak a sör alkoholtartalma
miatt, de kesernyés íze okán is.
Hozzávalók:
- 25 dkg kolozsvári szalonna
- 1 ek vaj
- 1 szelet zeller
- 1 fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Kis üveg barnasör (2,5-3,3 dl)
- 5 dl zöldségalapié vagy fél zöldségleveskocka
- 2 ek liszt
- 2dl tejszín
- só, bors, kakukkfű, szerecsendió
- tálaláshoz bagett vagy kenyér és reszelt sajt
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk és mialatt kiolvasztjuk a zsírját ropogósra sütjük.
A zellert lereszeljük, apróra vágjuk a hagymát és a szalonnához adjuk
és megdinszteljük. Utána jöhet a fokhagyma átnyomva vagy reszelve,
a kakukkfű és a szerecsendió. Ha szeretjük csípősen, egy kis csilipaprikát
is beledobatunk. Felöntjük a sörrel majd az alap lével (vagy vízzel és
egy fél leveskockával) majd 10 percig főzzük közepes lángon.
Közben a lisztet elkeverjük a tejszínnel és behabarjuk vele a levest,
sózzuk, borsozzuk, forralunk rajta egyet.
A tálaláshoz pirítsuk meg a kenyérszeleteket, dörzsöljük be fokhagymával
és szórjunk rá reszelt sajtot, majd tegyük a grillbe vagy a sütő
grill fokozatára pár percig míg a sajt ráolvad.