A rakott ételek egyszerűek, laktatóak, mindenki szereti őket. A karácsonyi asztalra
is kerülhet rakott étel: nem más, mint a hal.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 40-50 dkg tengeri halfilé (pl. alaszkai tőkehal)
- 1 kg héjában főtt krupli
- 40 dkg paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csomag petrezselyem
- 1 pohár tejföl
- 2 tojás
- 5-10 dkg reszelt sajt, ami lehet füstölt sajt is
- 1 dl (olíva)olaj
- só
- őrölt bors
- oregano (vagy bazsalikom) ízlés szerint
Elkészítés:
Héjában megfőzőm a krumplit. Meghámozom a kissé kihűlt burgonyát és karikákra vágom.
Az olajat őrölt borssal, oreganoval, apróra vágott petrezselyemmel összekeverem. Egy
hőálló tálat kikenek kevés olajjal, zsemlemorzsával meghintem, majd a karikákra vágott krumplit
terítek rá. Megcsololom kevés fűszeres olajjal, majd ráteszem a halszeleteket egyben, arra pedig
a karikákra vágott paradicsomot. Sózom, fűszerezem, majd jöhet újra a burgonya, fűszeres hal,
paradicsom. Burgonya szeletekkel borítom be a tetejét. A tejfölt a két tojással simára keverem,
elkeverem benne a reszelt sajtot és az egésznek a tetejére simítom. A sütőt előmelegítem,
kb. 45 perc alatt készre sül 180 fokon.