Rakott hal

 

j

 

A rakott ételek egyszerűek, laktatóak, mindenki szereti őket. A karácsonyi asztalra

is kerülhet rakott étel: nem más, mint a hal.

 

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 40-50 dkg tengeri halfilé (pl. alaszkai tőkehal)
  • 1 kg héjában főtt krupli
  • 40 dkg paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 1 pohár tejföl
  • 2 tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt, ami lehet füstölt sajt is
  • 1 dl (olíva)olaj
  • őrölt bors
  • oregano (vagy bazsalikom) ízlés szerint

 

Elkészítés:

Héjában megfőzőm a krumplit. Meghámozom a kissé kihűlt burgonyát és karikákra vágom.

Az olajat őrölt borssal, oreganoval, apróra vágott petrezselyemmel összekeverem. Egy

hőálló tálat kikenek kevés olajjal, zsemlemorzsával meghintem, majd a karikákra vágott krumplit

terítek rá. Megcsololom kevés fűszeres olajjal, majd ráteszem a halszeleteket egyben, arra pedig

a karikákra vágott paradicsomot. Sózom, fűszerezem, majd jöhet újra a burgonya, fűszeres hal,

paradicsom. Burgonya szeletekkel borítom be a tetejét. A tejfölt a két tojással simára keverem,

elkeverem benne a reszelt sajtot és az egésznek a tetejére simítom. A sütőt előmelegítem,

kb. 45 perc alatt készre sül 180 fokon.