Klasszikus hálaadás napi étel a pulyka, melyet előszeretettel
ogyasztunk karácsonykor is.
Hozzávalók:
- Pulykamell
- Száraz fehérbor
- 1 száraz zsemle
- kb. 5 dkg kockázott bacon
- kis csomag szeletelt bacon (pár szelet)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tojás
- 1-2 fej csiperkegomba, vagy erdei gomba
- só
Elkészítés:
A bacon kockákat jól lepirítjuk, ha kihűlt, összekeverjük a tojással, a felaprózott
gombával, apróra vágott petrezselyemmel, áztatott zsemlével, borsozzuk,
kevés sóval ízesítjük (a bacon miatt nem kell bele sok só), mint a fasírtot összedolgozzuk.
A pulykamellet óvatosan minél nagyobbra kiterítjük, vigyázva hogy ne szakadjon
szét, beletöltjük a tölteléket (amennyit tudunk), egymásra hajtjuk a húst, összevarjuk
cérnával majd spárgával szorosra kötjük vigyázva, mint a kötözött sonkát. Tepsibe
tesszük, alá teszünk kevés olajat, beborítjuk pár bacon szelettel és 180 fokon
sütjük kb. 1,5 órát. Sütés közben locsolgatjuk száraz fehérborral.
Sütéskor tehetünk mellé gerezd almákat is, amelyet mellé tálalunk.
Köretnek krumplipürét, vagy franciasalátát kínálunk, mivel a
pulykamell alapvetően száraz hús.