Karácsonyi göngyölt pulykamell

 

s

 

Klasszikus hálaadás napi étel a pulyka, melyet előszeretettel

ogyasztunk karácsonykor is.

 

Hozzávalók:

  • Pulykamell
  • Száraz fehérbor
  • 1 száraz zsemle
  • kb. 5 dkg kockázott bacon
  • kis csomag szeletelt bacon (pár szelet)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 tojás
  • 1-2 fej csiperkegomba, vagy erdei gomba

Elkészítés:

A bacon kockákat jól lepirítjuk, ha kihűlt, összekeverjük a tojással, a felaprózott

gombával, apróra vágott petrezselyemmel, áztatott zsemlével, borsozzuk,

kevés sóval ízesítjük (a bacon miatt nem kell bele sok só), mint a fasírtot összedolgozzuk.

A pulykamellet óvatosan minél nagyobbra kiterítjük, vigyázva hogy ne szakadjon

szét, beletöltjük a tölteléket (amennyit tudunk), egymásra hajtjuk a húst, összevarjuk

cérnával majd spárgával szorosra kötjük vigyázva, mint a kötözött sonkát. Tepsibe

tesszük, alá teszünk kevés olajat, beborítjuk pár bacon szelettel és 180 fokon

sütjük kb. 1,5 órát. Sütés közben locsolgatjuk száraz fehérborral.

Sütéskor tehetünk mellé gerezd almákat is, amelyet mellé tálalunk.

Köretnek krumplipürét, vagy franciasalátát kínálunk, mivel a

pulykamell alapvetően száraz hús.