Ha a mézeskalács sütésből marad meg tojásfehérje, akkor érdemes
elkészíteni ezt a nagyon látványos tortát, ami semmi kétség, az
ünnepi asztal dísze lesz. Kívülről habcsók, belül
krémes gyümölcsök. Mennyi finomság!
Hozzávalók:
- 6 tojásfehérje
- 500 ml habtejszín
- 30 dkg cukor
- 10 dkg porcukor
- piros vagy bogyós gyümölcsök
- 1 ek ecet
- só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagy tálban verjük fel
a tojásfehérjét kemény habbá, közben apránként adjuk hozzá a cukrot,
egy csipet sót és az ecetet. Kör alakban halmozzuk a tojáshabot rusztikusan
egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a közepében legyen egy mélyedés.
A sütő hőfokát vegyük vissza 150 fokra és süssük meg a habot
kb.70-80 perc alatt. A habkoszorút tegyük félre kihűlni. A tejszínhabot
közvetlenül a tálalás előtt verjük kemény habbá a porcukorral, majd halmozzuk
bele a tojáshab közepébe. A Pavlova egyediségét mindig a torta tetejére
szórt gyümölcsök adják. Itt a kreativitásunk és az ízlésünk szerint
válogathatunk, mivel tesszük még különlegesebbé a desszertünket.
Tehetünk rá friss epret, áfonyát, málnát vagy 2 gránátalma magját,
de tehetünk rá egyszerű meggybefőttet vagy fagyasztott erdei
gyümölcs mixet. Ezeknél arra kell figyelni, hogy a gyümölcsöket
jól csöpögtessük le tálalás előtt, hogy ne eresszenek levet.