A pulyka tökéletes választás a karácsonyi asztalra, hiszen egyszerűen varázsolhatunk
belőle igazi ünnepi főételt is a karácsonyi asztalunkra. Ezt a pulykasültet ráadásul
hidegen is fogyaszthatjuk, tehát melegen különböző köretekkel variálva, vagy
felszeletelve a hidegtálon is sikerünk lesz ezzel a finom sülttel. Így akár korábban
is elkészíthető, viszont legalább 2 órát szánjunk rá. Lássuk, hogyan készül!
Hozzávalók 5-6 főre:
- 1 kg egész pulykamell
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál házi paprikapüré vagy csemege Pirosarany
- só, bors, a páchoz 2-3 evőkanál olaj,
- a sütéshez 2-3 evőkanálnyi víz vagy fehérbor
Elkészítése:
A sütőedényünket kenjük ki vékonyan olajjal, majd terítsük az aljába
a felszeletelt vöröshagymát. A mézzel, paprikapürével, reszelt
fokhagymával, olajjal készítsünk pácot. A húst dörzsöljük be sóval
és őrölt borssal, majd alaposan kenjük be minden oldalát a páccal.
Helyezzük a hagymaágyra, öntsünk alá kevés vizet vagy fehérbort.
Fedjük le fóliával és kb. 160-170 fokon süssük másfél órát. Ekkor
vegyük le a fóliát, húzzuk feljebb a hőfokot és süssük-pirítsuk
még 30 percig. Az elkészült pecsenyénk levét leszűrhetjük, .
majd kevés vaj és tejszín hozzáadásával felforralva
készíthetünk mártást is az ételünkhöz.