Készítsünk édes pitenyalókákat ajándékba! Az év bármely
szakában készülhet, mindenféle változatos töltelékkel, ami
lehet lekvár, valamilyen párolt gyümölcs, csokoládé vagy
mogyorókrém, de akár mákos, diós vagy gesztenyés is. Most
egy egyszerű változatot ajánlunk, azaz az omlós tésztalapokat
sűrű lekvárral töltöttük meg. A csillag, fenyőfa, stb. mintájú
kiszúrókkal pedig könnyen karácsonyi hangulatúvá lehet
varázsolni a minipitéket. Plusz a végén kössünk kis masnit
a pálcikákra és kész is az ehető gasztroajándék karácsonyra.
A végeredmény egy egyszerű és mégis mutatós karácsonyi pitenyalóka.
Hozzávalók:
17 db mini pitéhez
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 dkg porrá őrölt eritrit
- 1 csipet só
- 10 dkg hideg vaj
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
cukormentes sűrű lekvár (szilva, szeder, áfonya stb.)
a kenéshez:
1 tojás felverve
az összeállításhoz:
hurkapálca vagy saslikpálca
a tálaláshoz:
eritritpor
Elkészítése:
A tésztához a lisztet, az édesítőszert és a sót a felkockázott vajjal
összemorzsoljuk, vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal
egyneművé gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 1 órára
hűtőbe tesszük. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm
vékonyra nyújtjuk, 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
majd minden második tésztakorong közepét – tetszőleges karácsonyi
mintájú – miniformával kiszúrjuk. A minta nélküli tésztakorongok
közepére 1-1 evőkanálnyi lekvárt halmozunk, majd rájuk fektetjük
a pálcikákat. Mindegyik tésztalapot körben kicsit megkenjük a
felvert tojással, majd beborítjuk 1-1 mintás tésztakoronggal,
és a szélüket villával lenyomkodjuk. A minipitéket sütőpapírral
bélelt tepsire rendezzük, és lekenjük a maradék felvert tojással.
180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.
A pitéket eritritporral megszórva tálaljuk.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://www.desszertszoba.hu/karacsonyi-pitenyaloka/