Karácsonyi pitenyalóka

9

 

Készítsünk édes pitenyalókákat ajándékba! Az év bármely

szakában készülhet, mindenféle változatos töltelékkel, ami

lehet lekvár, valamilyen párolt gyümölcs, csokoládé vagy

mogyorókrém, de akár mákos, diós vagy gesztenyés is. Most

egy egyszerű változatot ajánlunk, azaz az omlós tésztalapokat

sűrű lekvárral töltöttük meg. A csillag, fenyőfa, stb. mintájú

kiszúrókkal pedig könnyen karácsonyi hangulatúvá lehet

varázsolni a minipitéket. Plusz a végén kössünk kis masnit

a pálcikákra és kész is az ehető gasztroajándék karácsonyra.

A végeredmény egy egyszerű és mégis mutatós karácsonyi pitenyalóka.

 

Hozzávalók:

17 db mini pitéhez

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2 dkg porrá őrölt eritrit
  • 1 csipet só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl

 

a töltelékhez:

cukormentes sűrű lekvár (szilva, szeder, áfonya stb.)

 

a kenéshez:

1 tojás felverve

 

az összeállításhoz:

hurkapálca vagy saslikpálca

 

a tálaláshoz:

eritritpor

 

Elkészítése:

A tésztához a lisztet, az édesítőszert és a sót a felkockázott vajjal

összemorzsoljuk, vagy késes aprítóban morzsás állagúra dolgozzuk.

Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal

egyneművé gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 1 órára

hűtőbe tesszük. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm

vékonyra nyújtjuk, 6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,

majd minden második tésztakorong közepét – tetszőleges karácsonyi

mintájú – miniformával kiszúrjuk. A minta nélküli tésztakorongok

közepére 1-1 evőkanálnyi lekvárt halmozunk, majd rájuk fektetjük

a pálcikákat. Mindegyik tésztalapot körben kicsit megkenjük a

felvert tojással, majd beborítjuk 1-1 mintás tésztakoronggal,

és a szélüket villával lenyomkodjuk. A minipitéket sütőpapírral

bélelt tepsire rendezzük, és lekenjük a maradék felvert tojással.

180 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt készre sütjük.

A pitéket eritritporral megszórva tálaljuk.

 

 

A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!

Az eredeti recept itt olvasható:

https://www.desszertszoba.hu/karacsonyi-pitenyaloka/