A téli időszak egyik legegészségesebb étele, nagyon jómlpasszol a húsételekhez
és még ajándékba is adható. És nem utolsó sorban az ünnepi asztalon is ott a helye!
A receptet és a fotót köszönjük szépen Moncsinak és Zsófinak!
Hozzávalók:
- 4-5 fej lilahagyma
- 3-4 ek méz
- 3 ek barna cukor
- 1 mk só
- 1 tk kakukkfű
- őrölt színes bors (ízlés szerint)
- 3 dl édes vörösbor
- 1 tk balzsam ecet
- 3 ek olívaolaj
Elkészítése:
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe olvasszunk fel a mézet és adjuk hozzá a barna cukrot, majd karamellizáljuk.
Adjuk hozzá az olívaolajat és a vékonyra felszeletelt hagymát. Szórjuk meg a sóval,
keverjük alaposan össze és addig pároljuk, még kissé összeesik.
Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal, és kakukkfűvel, adjuk hozzá
a balzsam ecetet, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje.
Fedjük le a serpenyőt, majd addig pároljuk míg a hagyma puhára párolódik
és a bor szinte teljesen elpárolog.