A hagyományos módon készült madártej nagyjából 15-20 deka cukrot
tartalmaz, így cseppet sem mondható diétásnak. Mi azonban újragondoltuk,
és bár az elkészítés módján nem változtatunk, az alapanyagokat
megreformáltuk. Kassai Eszter receptje következik.
Négy adag madártejhez fél liter tejet felteszünk alacsony lángon a tűzhelyre
melegedni. Közben három tojást kettéválasztunk, a fehérjéből kemény habot
készítünk és hozzáadunk egy púpozott evőkanál nyírfacukrot vagy más édesítőt.
A sárgáját egy evőkanál vaníliás proteinporral habosra keverjük. Vigyázzunk,
hogy a tej ne fusson ki! Ha a tej felforrt, kanállal készítsünk nagyobb galuskákat
a tojáshabból és tegyük a tejbe. A galuskákat egy percig főzzük, majd fordítsuk
meg és további egy percig hagyjuk főni. Egy tálra szedjük ki. Ha az összes
galuskát ilyen módon megfőztük, hőkiegyenlítés céljából merjünk ki egy
evőkanálnyi forró tejet és keverjük homogén állagúra a tojássárgájával.
Adjunk hozzá még egy evőkanálnyi proteinport, keverjük simára és adagoljuk
a tejhez. Amint besűrűsödik egy picit, vegyük le a tűzről.
Kis tálkákba adagoljuk a vaníliás tejet, a tetejére pedig 2-3 habgaluskát
helyezzünk. Ízlésünk szerint melegen, vagy hidegen fogyasszuk.
TIPP: Természetesen proteinpor nélkül is készíthetjük a cukormentes
madártejet, ebben az esetben vaníliaaromát vagy vaníliarúd kikapart belsejét
használjuk és egy pici, nagyjából egy csapott evőkanálnyi szénhidrát-csökkentett
lisztet vagy zabpehelylisztet adjunk a hőkiegyenlítéskor a tejes tojássárgájához,
hogy aztán a tejhez adva tökéletes állagúra sűrűsödjön.
A receptet köszönjük szépen Kassai Eszternek, a Lollipop nasik blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://lollipopnasik.blog.hu/2019/12/04/karacsonyi_zabkeksz_259