Citromkrém a főszereplő, ami ezúttal egy citromkrémes mákos
piskótatekercs tölteléke lett. A könnyű, puha mákos piskóta és
a citromkrém nagyon összeillik. Kitűnő választás lehet az
ünnepekre, hiszen azon felül, hogy egyszerűen elkészíthető,
nagyon szép és látványos sütivel lephetjük meg a vendégeket.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 3 dkg nyírfacukor
- 1 csipet só
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 2 dkg cukrozatlan darált mák
a töltelékhez:
- 15 dkg citromkrém
- 1 csapott evőkanál zselatin fix (5 g)
- 2 dkg nyírfacukor
- 1 dl hideg tejszín
a díszítéshez:
- szeletelt mandula
- kevés darált mák
Elkészítése:
A tojást egy csipet sóval és a nyírfacukorral a robotgép
legmagasabb fokozatán fehéredésig keverjük. Beleszitáljuk
a lisztet, hozzáadjuk a darált mákot, és óvatos mozdulatokkal
összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
és 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Még melegen egy konyharuhára borítjuk, feltekerjük, és
hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt felverjük, belekeverjük a zselatin fixet és az édesítőszert,
majd lazán összeforgatjuk a citromkrémmel. A kihűlt piskótát
kitekerjük, megtöltjük a krém 2/3-ával, óvatosan újra feltekerjük,
és körbekenjük a külsejét a maradékkal. Hűtőbe tesszük néhány
órára pihenni. Szeletelt mandulával, és 1-2 csipet darált mákkal
díszítjük. Porrá őrölt nyírfacukorral meghintve tálaljuk.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
ttps://www.desszertszoba.hu/citromkremes-makos-piskotatekercs/