Ennek a fügés-kakaós süteménynek az alapja egy egyszerű,
nagyrészt teljes kiőrlésű lisztes kevert tészta, ami nagyon
könnyen és gyorsan összedobható. Van olyan, amikor jól jönnek
az ilyen jellegű sütik, amik pikk-pakk elkészíthetőek, és nem kell
sok időt a konyhába tölteni. A süti mellett szól még, hogy a
tésztája puha és szaftos, köszönhetően a belesült gyümölcsnek,
valamint a tetejére halmozott krémtől és a rápakolt fügétől
még mutatós is lesz.
Hozzávalók:
22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 8 dkg liszt
- 2 dkg Sambirano Gold nyers kakaópor
- 1/2 csomag sütőpor (6 g)
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 6 dkg xilit
- 3 tojás
- 20 dkg puha vaj
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 1 dl tej
- 5-6 db füge
a formához:
- kevés vaj
- kevés liszt
a krémhez:
- 1,5 dl hideg tejszín
- 7 dkg Sambirano Gold szőke csokoládé pasztilla
a díszítéshez:
- 3-4 db füge
- kevés Sambirano Gold szőke csokoládé pasztilla
Elkészítése:
A kétféle lisztet elvegyítjük a kakaóval, a sütőporral és
a szódabikarbónával. A vajat, az édesítőszert és a vaníliát
a kézi mixerrel kihabosítjuk, majd egyenként beledolgozzuk
a tojásokat. Beleszitáljuk a lisztes keveréket, hozzáöntjük
a tejet, és egyneműre keverjük. A fügéket kisebb darabokra
vagy cikkekre vágjuk, és beleforgatjuk a tésztába. A masszát
kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk, és 175 fokra
előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Néhány
perc után egy deszkára borítva teljesen kihűtjük.
A krémhez 1 dl tejszínt kemény habbá verünk. A maradék
tejszínt felmelegítjük, ráöntjük a csokoládépasztillára, és
addig keverjük, amíg egynemű nem lesz. Kicsit hűlni hagyjuk,
majd óvatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. A süteményre
kenjük, néhány félbe vagy negyedbe vágott fügével és ízlés
szerint csokoládépasztillával díszítjük.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert
Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://www.desszertszoba.hu/fuges-kakaos-sutemeny/