A svéd sáfrányos kalács, a Lussekatter, azaz a „luca macskája” egy
svéd ünnepi kelt tészta. Svédországban Luca napján veszi kezdetét
a karácsonyi időszak, erre az alkalomra készítik ezt a jellegzetes
süteményt, amit aztán az ünnepi asztalról sem hiányozhat. A kalács
íze a sáfránytól nem csak különlegesen aromássá válik, hanem
gyönyörű színt is ad neki. A tésztát hagyományosan, S alakúra
kell formázni, aminek a végeit kicsit be kell fordítani, és egy-egy
szem mazsolával díszíteni. A kisült svéd sáfrányos kalács langyosan,
vajjal megkenve finom igazán, egyszerűen mennyei.
Hozzávalók:
20 db-hoz
a sáfrányos keverékhez:
- 1/2 teáskanál sáfrány
- 1 evőkanál nyírfacukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
a tésztához:
- 50 dkg fehér tönkölyliszt
- 1/2 teáskanál só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 teáskanál fruktóz
- 2 tojás
- 6 dkg nyírfacukor
- 10 dkg puha vaj
- 1 dl tejszín
a tetejére:
- 40 szem mazsola
- a kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítése:
A sáfrányt mozsárban összezúzzuk a nyírfacukorral, a
vaníliakivonatot ráöntjük, és állni hagyjuk. A mazsolát vízbe
beáztatjuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és a
fruktózzal megszórva felfuttatjuk. A lisztet a sóval dagasztótálba
mérjük. A tojást a nyírfacukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a
sáfrányos keveréket, a tejszínt, a vajat, a felfutatott élesztőt,
majd a liszthez dolgozzuk. Kissé ragacsos tésztává dagasztjuk,
és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen
átgyúrjuk, 20 egyforma részre osztjuk, mindből kb. ujjnyi
vastag rudat sodrunk, és S alakúra formázzuk. A kalácsokat 2,
sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és konyharuhával letakarva
1/2 órát pihentetjük. Lekenjük a felvert tojással, és a feltekert
végekbe 1-1 szem mazsolát nyomunk. 220 fokra előmelegített
sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve,
konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert
Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://www.desszertszoba.hu/sved-safranyos-kalacs/