Aki szereti a könnyű, krémes, és egyszerűen elkészíthető süteményeket, annak
jó hírem van, mert ez a mascarponés torta gyümölccsel pont egy ilyen darab.
A könnyű piskótához és a tejszínes krémhez nagyon passzol a gyümölcs savassága.
Ugyan most még nincs szezonja az epernek, a málnának vagy épp az áfonyának,
amiket én vegyesen a torta tetejére halmoztam, de lehet helyettesíteni naranccsal,
mandarinnal kivivel is, attól függően ki mihez jut hozzá, vagy
mi van otthon készleten.
Hozzávalók:
18 cm-es tortaformához
a piskótához:
- 3 tojás
- 4 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 dkg fehér tönkölyliszt
- 1 csipet só
- 6 dkg nyírfacukor
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1/2 citrom kifacsart leve
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 5 dkg nyírfaporcukor
- 4 dl tejszín
- 1 csomag zselatin fix (20 g)
a tetejére:
- friss gyümölcs (pl. eper, áfonya, málna)
Elkészítése:
A tojásfehérjét a sóval és az édesítőszer felével lágy habbá verjük,
majd hozzákeverjük a maradék édesítőszerrel kihabosított tojássárgáját.
Beleszitáljuk és óvatosan beleforgatjuk a kétféle lisztet. A masszát az alján
sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 175 fokra előmelegített sütőben
22-24 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) A formában hagyjuk pihenni néhány
percig, majd rácsra borítjuk, a sütőpapírt eltávolítjuk róla, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinnal. A mascarponét kikeverjük az
édesítőszerrel, a citromlével és a vaníliával, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.
A piskótát lapjában 3 egyforma részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel.
A torta tetejére friss gyümölcsöt halmozunk.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://www.desszertszoba.hu/mascarpones-torta-gyumolccsel/