Zabpehelyliszttel készült diótorta, pudingos diós krémmel töltve.
Klasszikus torta egészségesebb verzióban. A tészta és a krém
elkészítése is egyszerű, aztán már csak össze kell állítani a tortát.
Hozzávalók:
a piskótához:
- 6 tojás
- 6 dkg eritriol
- 12 dkg teljeskiőrlésű zabpehelyliszt
- 2 dkg darált dió
a krémhez:
- 15 dkg darált dió
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 20 dkg puha vaj
- 5 dkg xilit
- 4 dl tej
- 3 tojás sárgája
- 1 ek. rum
- 1 ek. mandula likőr (elhagyható, helyettesíthető)
a torta díszítéséhez:
- 10 dkg diabetikus fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
- fél diószemek
- szeletelt mandula/mogyoró vagy darált dió a torta oldalára
A piskótához habosra felverjük az egész tojásokat gépi habverővel,
közben kanalanként hozzáadagoljuk az eritriolt, majd kézi habverőre
váltunk és hozzákeverjük a lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt 24
cm-es kapcsos tortaformába öntjük és 200 fokra előmelegített sütőben
20 percig sütjük. Mielőtt kivesszük a piskótát, hagyjuk pár percig a
kikapcsolt, nyitott sütőben, majd kivéve tegyük rácsra hűlni. Közben
a krémhez a pudingport egy kevés tejjel összekeverjük, hozzáadjuk a
tojások sárgáját. A maradék tejet és a xilitet egy mélyebb tálba öntjük
és vízgőz fölé rakva felmelegítjük. A tejet nem kell felforralni, ha
elolvadt a xilit, hozzáadjuk a pudingos-tojásos keveréket és a vízgőz
fölött, folyamatosan kavargatva besűrítjük a krémet. A puha vajat
kikeverjük a rummal és a mandulalikőrrel és a kihűlt pudingkrémhez
adjuk, majd a darált diót is belekeverjük. A piskótát keresztben két
egyforma lapra vágjuk, az alsó lapot megkenjük a diós krém kétharmadával,
rátesszük a másik lapot és a maradék krémmel lekenjük a torta tetejét és
az oldalát is. A csokoládékat külön-külön megolvasztjuk, először a
fehércsokit egyenletesen elkenjük a torta tetején, majd kiskanállal
rálocsoljuk az étcsokit és fél diószemeket nyomkodunk bele.
Az oldalát szeletelt mogyoróval díszítjük.
Hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy éjszakára.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://www.desszertszoba.hu/diotorta-zabpehelyliszttel/