Aki szereti a citromos, enyhén fanyar ízeket, annak ez a citromos
pite is ízleni fog.
Hozzávalók:
(4 kicsi vagy 1 nagy piteformához)
a tésztához:
- 10 dkg teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 3 ek. hideg víz
- 1 tk. tejföl
- 5 dkg xilit
a krémhez:
- 3 bio citrom reszelt héja és leve
- 3 tojás
- 5 dkg xilit (ízlés szerint lehet adni hozzá többet is)
- 7 dkg vaj
A tésztához a kétféle lisztet, a xilitet, és a felkockázott hideg vajat
összemorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt gyors tempóban
összegyúrjuk. Ha összeállt a tészta, gombócot formálunk belőle és fóliába
csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. A hűtőből kivéve négy
egyforma darabra vágjuk és mindegyik tésztadarabot kör alakúra nyújtjuk,
majd kibéleljük vele a piteformákat. A tésztára sütőpapírt teszünk arra
pedig babot vagy lencsét szórunk nehezékként, hogy ne púposodjon fel
és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt elősütjük, majd a
babot és a sütőpapírt eltávolítva további 5 percig sütjük. A krémhez, a
tojásokat a xilitet kézi habverő segítségével habosra keverjük egy hőálló
tálban, majd hozzáadjuk a citromok lereszelt héját és levét és egyneművé
összedolgozzuk. A citromos masszát vízgőz felett, folyamatosan kevergetve
besűrítjük. Ha kellően sűrű, pudingszerű a krémünk, levesszük a gőzről
és belekeverjük a felkockázott vajat. Ha kihűlt a citromkrém, töltsük bele
a tésztakosarakba és tegyük hűtőbe egy éjszakára. A pitéket díszíthetjük
citromfűvel vagy citromkarikával és tejszínhabbal a tetején.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://www.desszertszoba.hu/citromkremes-pite/