Finom, omlós bejgli, diós vagy mákos töltelékkel. Ellenállhatatlan csábítás minden
karácsonykor, na de bűnözés nélkül? Igen! Itt a diétás bejgli recept.
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 4 dkg búzasikér
- 4,5 dkg kókuszzsír
- 4,5 dkg vaj
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő (ha nem ismered, görgess a recept aljára bővebb infóért!)
- 1 db M-es tojás (szobahőmérsékletű legyen, vegyük ki a hűtőből hamarabb!)
- 1 dkg friss élesztő
- 50 gramm langyos kókusztej
- egy csipet himalája só
- a kenéshez 1 egész tojás + 1 sárgája
A dió vagy a mák töltelékhez:
- 10 dkg cukrozatlan darált dió vagy 30 dkg cukrozatlan darált mák
- 5 dkg teljes kiőrlésű gríz (máktölteléknél nem szükséges, zabkorpával helyettesíthető)
- 4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
- 2 dkg házi vaníliás cukor helyettesítő vagy 4 dkg vaníliás eritrit
- 2 dl kókusztej
- 1 bio citrom reszelt héja (narancshéjjal is nagyon finom!)
Elkészítés:
A kókusztejet felforraljuk és hozzáadjuk a teljes kiőrlésű grízzel és az édesítőkkel elkevert diót/mákot.
(Máktölteléknél hagyjuk el a grízt!) Folyamatos kevergetés mellett 3-4 percig főzzük, amíg sűrű nem lesz,
majd 5-10 percre félretesszük kihűlni. Amíg a töltelék hűl, készítsük el a bejgli tésztát.
Az élesztőt a langyos kókusztejbe morzsoljuk, krémesre keverjük és félretesszük addig,
míg el nem kezd buborékozni. A teljes kiőrlésű lisztet elkeverjük a sikérrel, az édesítőszerrel
és a sóval, majd elmorzsoljuk a kókuszzsírral és a vajjal. A lisztes morzsa közepébe
készítsünk egy üreget és üssük bele a szobahőmérsékletű, felvert tojást és a
felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze a tésztát, majd egy konyharuhával letakarva pihentessük
15 percig! Miután letelt a pihentetés ideje, nyújtsuk M a tésztát kb. 1 cm vastag téglalap alakra! Kenjük
meg a tésztát a töltelékkel úgy, hogy a két szélén 2-2 cm-t hagyjunk szabadon. A szabadon hagyott
széleket hajtsuk rá a töltelékre, majd nem túl szorosan tekerjük fel a bejglit. A feltekert bejglit emeljük
át egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Verjünk fel villával egy tojást és egy tojássárgáját, majd kenjük meg a
bejgli tetejét és minden oldalát. Hagyjuk 15 percig száradni, majd ismét kenjük át a bejglit a tojással.
Hurkapálcával szurkáljuk meg a tetejét (teljesen szúrjunk le a tepsi aljáig), ezzel elkerülhetjük, hogy
ütés közben szétrepedjen a bejglink. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Nemcsak frissen, hanem másnaposan is finom (ennyi idő alatt el is fogyott nálunk!).
A receptet és a fotót köszönjük szépen Szaszkó Andinak, a Salátagyár gasztrobloggerének!
A recept itt olvasható: https://salatagyar.hu/cukormentes-beigl-recept/