Ha esetleg kihagynánk a klasszikus halászlét, de azért vágyunk a tradicionális
karácsonyi halra, próbáljuk ki ezt a könnyed, friss ételt. És ha még vagányabbat
szeretnénk, tegyük cipóba!
Hozzávalók:
- 70 dkg tengeri halfilé vagy lazacfilé kockázva és 30 dkg halaprólék vagy a filézésnél leeső részek
- 1 db zellergumó, 3 db sárgarépa, 20 dkg gomba, 1 db burgonya, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín, 1 ek liszt, 4 ek olaj, 3 liter víz
- 1 ek mustár, 1 nagy csokor kapor, 4 babérlevél, só, bors
Elkészítés:
Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát.
Belereszeljük a fokhagymát, beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd a
halaprólékot megpirítjuk a fűszereken. Felöntjük vízzel, majd legalább 30 perci főzzük a
keveréket. Az alaplevet átpasszírozzuk egy szitán, majd újból a lábasba öntjük. Puhulásig
megfűzzük benne a felkockázott zöldségeket és a halfilét is. Egy pohárban csomómentesre
keverjük a tejszínt, a lisztet, a mustárt, a kaprot, majd behabarjuk vele a levest. Forrón
tálalva az igazi! A kitálalt levest kevés petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.