Citrusos halleves

4

 

Ha esetleg kihagynánk a klasszikus halászlét, de azért vágyunk a tradicionális

karácsonyi halra, próbáljuk ki ezt a könnyed, friss ételt. És ha még vagányabbat

szeretnénk, tegyük cipóba!

 

Hozzávalók:

  • 70 dkg tengeri halfilé vagy lazacfilé kockázva és 30 dkg halaprólék vagy a filézésnél leeső részek
  • 1 db zellergumó, 3 db sárgarépa, 20 dkg gomba, 1 db burgonya, 1 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín, 1 ek liszt, 4 ek olaj, 3 liter víz
  • 1 ek mustár, 1 nagy csokor kapor, 4 babérlevél, só, bors

Elkészítés:

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát.

Belereszeljük a fokhagymát, beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd a

halaprólékot megpirítjuk a fűszereken. Felöntjük vízzel, majd legalább 30 perci főzzük a

keveréket. Az alaplevet átpasszírozzuk egy szitán, majd újból a lábasba öntjük. Puhulásig

megfűzzük benne a felkockázott zöldségeket és a halfilét is. Egy pohárban csomómentesre

keverjük a tejszínt, a lisztet, a mustárt, a kaprot, majd behabarjuk vele a levest. Forrón

tálalva az igazi! A kitálalt levest kevés petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.