Ha a kakaós és fahéjas csiga mellett kipróbálnánk valami újat,
ezzel fügés-mandulás csavart csigával biztosan mindenkit
elvarázsolunk. A pihe-puha kelttészta és a fügés-mandulás
töltelék nagyon jól működnek együtt, a végeredmény isteni finom!
Hozzávalók:
9 db-hoz
a tésztához:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt + a nyújtáshoz
1 csipet só
1/2 kávéskanál őrölt citromhéj
1,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
10 dkg puha vaj
a töltelékhez:
15 dkg cukormentes házi fügelekvár
5 dkg darált mandula
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt Bourbon vanília
a kenéshez:
1 tojás
a tetejére:
eritritpor
Elkészítés:
Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk, majd a többi hozzávalóval
együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen
a duplájára kelesztjük. Közben a töltelékhez összekeverjük a
fügelekvárt a mandulával, a fahéjjal és a vaníliával.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 30×34 cm-es
téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket,
és a hosszabbik oldalánál félbehajtjuk. Éles késsel 3-3,5 cm széles
csíkokra vágjuk, a két végüket ellentétes irányban megcsavarjuk,
majd csiga alakban feltekerjük. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire
tesszük, 15 percet kelesztjük. A felvert tojással lekenjük, és ű
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt, eritritporral meghintjük.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert
Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://www.desszertszoba.hu/fuges-mandulas-csavart-csiga/