Diétás sütőtökös pogácsa hihetetlenül puha tésztával, de kevesebb zsiradékkal
és alacsonyabb szénhidráttartalommal, mintha hagyományosan készült volna.
A tésztához adott sütőtök pürével ki lehet váltani a zsiradék egy részét és plusz
vitaminokkal, egyéb értékes tápanyagokkal is dúsítja az egyébként - valljuk be –
a tápanyagokban nem túl gazdag pogácsa tésztát.
A sütőtökös szénhidrátcsökkentett pogácsa színén, illetve ízén mindebből
semmit sem lehet észrevenni.
Hozzávalók:
• 6o dkg Dia Wellness 5o % szénhidrátcsökkentett liszt
• 12 dkg sült sütőtök
• 7 g (1 csomag) instant élesztő
• 10 dkg olvasztott vaj
• lo dkg skyr (natúr görög joghurttal helyettesíthető)
• 2,5 dkg Dia Wellness parajdi só
• 1 tojás a tésztába +1 tojás a kenéshez
• 3 dl langyos víz
• 15 dkg light trappista sajt a tetejére (ízlés és diéta szerint magokkal helyettesíthető)
Elkészítése:
A szénhidrátcsökkentett lisztet és a sót tálba tesszük, összekeverjük. Hozzátesszük
az élesztőt, a sütőtököt, az olvasztott vajat, a skyr-t és a tojást, majd a langyos vizet
apránként hozzáadva robotgép dagasztóspiráljával egynemű tésztát dagasztunk
belőle. Akkor jó a tészta, ha fényes felületű, rugalmas és elválik a tál falától. A
tálat letakarjuk folpack-kal, majd meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát Dia Wellness liszttel megszórt felületre borítjuk ki, majd kb. 2-3 cm
vékonyra kinyújtjuk. Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott pogácsaszaggatóval
kiszaggatjuk és megsütjük a pogácsákat.
A szénhidrátcsökkentett lisztet és a sót összekeverjük. Hozzátesszük az élesztőt,
a sütőtököt, az olvasztott vajat, a skyr-t, és a tojást, majd a langyos vizet apránként
hozzáadva robotgép dagasztóspiráljával egynemű tésztát dagasztunk belőle.
Akkor jó a tészta, ha fényes felületű, rugalmas és elválik a tál falatot. A tálat letakarjuk
folpack-kal, majd meleg helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát
Dia Wellness liszttel megszórt felületre borítjuk ki, majd kb. 2-3 cm vékonyan kinyújtjuk.
Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat.
A leeső részeket a végén összegyúrjuk, újra nyújtjuk és szaggatjuk (nekem ezek a kedvenceim).
A kiszaggatott pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk úgy, hogy hagyunk
közöttük 3-4 cm helyet. Mindegyiknek megkenjük a tetejét felvert tojással és egy-egy csipet
light reszelt trappista sajttal. 2oo fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Tipp: legyen minden hozzávaló minimum szobahőmérsékletű vagy langyos, hogy
az élesztő megfelelően tudjon dolgozni kelesztés közben!
A receptet köszönjük szépen Szaszkó Andinak, a Salátagyár
Diétás Gasztroblog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://salatagyar.hu/extra-puha-dietas-sutotokos-pogacsa/