Karácsonykor a mézeskalács és a bejgli mellett az egyik legnépszerűbb
sütemény az egyszerű és a nagyszerű linzer. Többször nekifutottam már,
nagyon sok receptet kipróbáltam, de mindig vagy kemény volt vagy nem volt elég ízletes.
Most viszont két hete a hatéves kislányom odahozta az egyik mesekönyvét,
amelyben süti receptek vannak és kiválasztotta a linzert, amit megsütöttünk.
Nem gondoltam, hogy puha lesz, de amikor készen lett,
a legnagyobb döbbenetemre életem legjobb
linzere lett. Most kétfajta linzer receptet ajánlunk; az egyik legyen
ez a kislányom felfedezése, a másik pedig egy klasszikus recept
kolléganőm, Betti konyhájából.
Jó étvágyat kívánunk mindkettőhöz!
Nagyon omlós linzer
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 10 dkg zsír (ha lehet mangalica)
- 20 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- vanília por, vanília aroma
Elkészítés:
A lisztet és a zsiradékokat összedolgozzuk, aztán mehetnek bele
a többi hozzávalók is és összeállítjuk. Tegyük be a hűtőbe kb. egy
órára, majd jól belisztezett táblán nyújtsuk ki, szaggassuk ki és
süssük meg. Eper vagy baracklekvárral kenjük meg és
vanília ízesítésű porcukorral szórjuk meg.
Klasszikus linzer
A gyerekkor ízére emlékezhetünk a klasszikus linzert megsütve.
Figyelem: csakis sárgabaracklekvárral az igazi!
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja
1 teáskanál sütőpor
15 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd a lekvár kivételével
hozzákeverjük a többi hozzávalót. A tésztát legalább egy
órán át a hűtőben pihentetjük. Utána kivesszük, lisztezett
deszkán átgyúrjuk és fél centiméter vékonyra nyújtjuk.
Formákra szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
200 fokon tíz percig sütjük. Kihűlés után baracklekvárral
töltjük a sütiket, egymáshoz ragasztva a darabkákat.
Végül megszórjuk szitán keresztül porcukorral.
Sin Bettina, Varga Zsuzsanna