A mézeskalács illatos és finom karácsonyi sütemény,
elkészíteni nem túl bonyolult. Ahány ház, annyiféle
mézeskalács tészta, rengeteg receptet találunk az interneten is,
mi is ajánlottunk egy finomat. Most nem az elkészítésével,
hanem egy sokkal izgalmasabb témával, az aprósütemények
dekorálásával foglalkozunk, amelyek így pompás
díszei lehetnek fenyőfánknak.
A frissen sült mézeskalács nem a megjelenésével, hanem
az illatával vonja magára az emberek figyelmét, kis ügyességgel
mégis varázslatos karácsonyfa díszeket varázsolhatunk ezekből
a barna aprósüteményekből. Cikkünkből kiderül, hogyan
készíthetünk gusztusos, színes mézeskalácsdíszeket,
amelyek garantáltan egyedi és gyönyörű köntösbe öltöztetik fenyőfánkat.
Mire lesz szükségünk?
- egy tojásra
- 20-25 dkg porcukorra
- 2 evőkanál keményítőre
- színes cukorkákra
- ételfestékre
Hogyan kezdjünk hozzá?
A különválasztott tojásfehérjét tegyük egy mély, kevergetésre
alkalmas tálba. Sűrű szövésű szita segítségével szitáljunk
porcukrot az edénybe,- ebben a segítségünkre lehet egy
gyermek is, közben kevergessük fakanállal az egyre
sűrűsödő mázat. Szitáljuk bele a keményítőt is. Ha mind
a 20-25 dkg porcukrot elkevertük a tálban, és egy mérsékelten
folyékony, selymes fényű mázat látunk, elkészült a díszítőmassza!
Osszuk több felé kisebb tálakba, és keverjünk el bennük pár
csepp folyékony ételfestéket. (Az ételfestéket bármelyik
élelmiszerüzletben beszerezhetjük.) Az így létrejött színes
masszákat töltsük neylon zacskókba, ezeknek vágjunk apró
lyukat az egyik sarkára, majd ügyesen nyomjuk a mázat
a mézeskalácsokra. Ezt követően szórhatjuk meg a még
meg nem száradt mázat színes cukorkákkal. A mézeskalácsdíszek
megjelenésének már csak a képzeletünk szabhat határt,
képünkön csak néhány a megannyi variáció közül.
Ha az elkészült mézeskalácsokkal fenyőfánkat szeretnénk
díszíteni, tűvel és cérnával szúrjuk át az alkotásokat, hurkoljuk
össze a kötelet, és kész is az egyedi, ehető karácsonyfadísz!