Zellerkrémleves
Ha nem akarunk sokat bajlódni az előétellel, válasszunk egy egyszerű
krémlevest. Hamar elkészül, és a gyerekek is imádják.
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 db vöröshagyma
2- 3 gerezd fokhagyma
fél kg zeller
1-2 db krumpli
1 zöldséges leveskocka
só, bors, szerecsendió
2 dl tejszín (lehet növényi is)
apróra vágott bacon, sajt, fokhagymás pirítős vagy sajtos crouton
Elkészítés:
Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd
a zúzott fokhagymát. 1 liter vízzel felöntjük, feloldjuk benne
a leveskockát. A zellert és a krumplit kockára vágjuk, majd
a levesbe dobjuk. Fűszerezzük, majd puhára főzzük
a zöldségeket. A tejszínt is beleöntjük a levesbe, majd
összerottyantjuk az egész keveréket, és levesszük a tűzről.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel krémesre pürésítjük.
Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítjuk a végeredményt.
Tálalhatjuk sült bacon darabokkal, sajttal megszórva. Ehetünk
hozzá pirítóst fokhagymával, olívaolajjal és petrezselyemzölddel
vagy sajttal megszórt pirítósokat, croutonokat is készíthetünk.
Karamellizált lazac salátával
Előkelően hangzik, pedig egyszerű munka: egy kis cukor,
egy kis tapasztalat, és persze jó minőségű halhús a karamellizált lazac titka.
Hozzávalók:
fél csésze cukor
2 evőkanál só
bors
olaj
4 szelet bőrös lazacfilé
salátakeverék sóval, borssal és olívaolajjal meglocsolva
Elkészítés:
Összekeverjük a cukrot, a sót, a borsot, majd a lazacszeletek
mindkét oldalát alaposan meghempergetjük a keverékben.
Egy serpenyőben felmelegítünk olajat, majd 3-4 percig sütjük
a lazac egyik oldalát, majd másik oldalát. Ha a szeletek vékonyak,
kevesebb idő is elég. Ezután 220 fokra előmelegített sütőben
5-10 percig átsütjük a lazacszeleteket, méghozzá bőrrel lefelé,
és úgy, hogy mindegyik szeletre 1-2 teáskanál cukros sót teszünk.
Időnként ellenőrizzük, nehogy megégjenek a haldarabkák.
Akkor szépek, ha aranybarna színre sülnek.
Friss salátával tálaljuk a halat.