Zellerkrémleves és karamellizált lazac

Zellerkrémleves

6

 

Ha nem akarunk sokat bajlódni az előétellel, válasszunk egy egyszerű

krémlevest. Hamar elkészül, és a gyerekek is imádják.

 

Hozzávalók:

2 ek olaj

1 db vöröshagyma

2- 3 gerezd fokhagyma

fél kg zeller

1-2 db krumpli

1 zöldséges leveskocka

só, bors, szerecsendió

2 dl tejszín (lehet növényi is)

apróra vágott bacon, sajt, fokhagymás pirítős vagy sajtos crouton

 

Elkészítés:

Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd

a zúzott fokhagymát. 1 liter vízzel felöntjük, feloldjuk benne

a leveskockát. A zellert és a krumplit kockára vágjuk, majd

a levesbe dobjuk. Fűszerezzük, majd puhára főzzük

a zöldségeket. A tejszínt is beleöntjük a levesbe, majd

összerottyantjuk az egész keveréket, és levesszük a tűzről.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel krémesre pürésítjük.

Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítjuk a végeredményt.

 

Tálalhatjuk sült bacon darabokkal, sajttal megszórva. Ehetünk

hozzá pirítóst fokhagymával, olívaolajjal és petrezselyemzölddel 

vagy sajttal megszórt pirítósokat, croutonokat is készíthetünk.

 

 

Karamellizált lazac salátával

5

 

Előkelően hangzik, pedig egyszerű munka: egy kis cukor,

egy kis tapasztalat, és persze jó minőségű halhús a karamellizált lazac titka.

 

Hozzávalók:

fél csésze cukor

2 evőkanál só

bors

olaj

4 szelet bőrös lazacfilé

salátakeverék sóval, borssal és olívaolajjal meglocsolva

 

Elkészítés:

Összekeverjük a cukrot, a sót, a borsot, majd a lazacszeletek

mindkét oldalát alaposan meghempergetjük a keverékben.

Egy serpenyőben felmelegítünk olajat, majd 3-4 percig sütjük

a lazac egyik oldalát, majd másik oldalát. Ha a szeletek vékonyak,

kevesebb idő is elég. Ezután 220 fokra előmelegített sütőben

5-10 percig átsütjük a lazacszeleteket, méghozzá bőrrel lefelé,

és úgy, hogy mindegyik szeletre 1-2 teáskanál cukros sót teszünk. 

Időnként ellenőrizzük, nehogy megégjenek a haldarabkák.

Akkor szépek, ha aranybarna színre sülnek.

Friss salátával tálaljuk a halat.