Borleves
Tipikus karácsonyi fogás a borleves. Percek alatt kész van,
és kitűnő előétel a nehéz húsos fogások előtt.
Hozzávalók:
6 dl bor
6 dl víz
6 db tojássárgája
2 db fahéjrúd
12 szem szegfűszeg
1 csomag vaníliáscukor
12 dkg porcukor
1 db citrom
1ek búzaliszt
Elkészítés:
Egy lábasban felforraljuk a vizet 4 dl borral, és a fűszerekkel.
Forrás után 5 percig fűzzük, majd levesszük a tűzről és átszűrjük.
Langyosra hűtjük. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral, a
vaníliáscukorral, a liszttel, majd elkeverjük a maradék borral.
Ezután összeöntjük a két keveréket, és lassú tűzön főzzük,
amíg besűrűsödik.
Forrón tálaljuk, meghinthetjük egy kis mazsolával is!
Hókifli
Igazi karácsonyi klasszikus. Szinte hallani a nagymamát:
„egyél még egy kicsit!” És mi hallgatunk rá,
veszünk egy hókiflit újra… és újra.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg zsír (vagy margarin, bár akkor kevésbé lesz omlós a sütink)
2 dl tejföl
10 dkg darált mandula vagy dió
1 csomag vaníliás cukor
2 ek porcukor
fél kávéskanál szódabikarbóna
reszelt citromhéj
csipet só
A hempergetéshez:
10 dkg porcukor
Elkészítés:
Először összekeverjük a tészta száraz összetevőit, majd belekeverjük
a zsiradékot és a tejfölt, és jó alaposan összegyúrjuk. Három rudat
formázunk a tésztából, fóliába csomagolva minimum 2 órán át
pihentetjük, de akár egy egész éjszakán át pihentethetjük.
A sütőt 200 fokosra előmelegítjük. A tésztarudakat 1 cmes
szeletekre vágjuk, összesodorjuk őket rúd alakúvá, és kiflit formázunk
belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütjük őket.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben megkeményedik!
Azonnal melegében beleforgatjuk a porcukorba, majd hagyjuk kihűlni.