Narancsos tarja lencsével és narancsos tiramisu

Lassan sült narancsos tarja lencsével

6

 

Ha nem szeretnénk várni Szilveszterig, és már december

közepén megalapoznánk a jövő évi szerencsénket némi

lencsével és malaccal, akkor ez a recept lesz

a tökéletes választás.

 

Hozzávalók:

A húshoz:

50 dkg csont nélküli sertés tarja

1 ek olívaolaj

½ narancs lereszelt héja, egész narancs a húsa gerezdekre szedve

1 tk pirospaprika

¼ tk cayenne bors

¼ tk őrölt kardamom

¼ tk őrölt bors

1 tk szójaszósz

1 ek méz

 

A lencséhez:

15 dkg vörös lencse

1 kis fej vöröshagyma

½ narancs lereszelt héja

½ tk garam masala fűszer

½ tk kurkuma

¼ tk őrölt római kömény

¼ tk chilipehely

1 ek kókuszzsír

200 ml kókusztej

250 ml víz

1 ek kókuszchips

koriander

 

Elkészítés:

 

A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, addig előkészítjük a húst.

Összekeverjük a fűszereket a szójaszósszal és a narancs

lereszelt héjával. Öntünk egy kanál olívaolajat egy jénai tálba,

megforgatjuk benne a húst. Utána megkenjük a fűszerkeverékkel,

legjobb, ha kézzel jól beledörzsöljük. Végül a tetejére mézet

csorgatunk. Lefedjük a jénait, és sütjük 2-2,5 órán keresztül,

egészen omlósra. A kisülő szaftból locsolgatjuk a tetejét, hogy

még jobban átjárják az ízek. Ha megsült, villa segítségével

szétszedjük a húst, és átforgatjuk a mellette összesült narancsos

mártásban. A lencséhez előveszünk egy kisebb lábast, beleteszünk

egy kanál kókuszzsírt, és felforrósítjuk. A hagymát finomra aprítva

üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a narancs lereszelt héját és a

többi fűszert is, pirítjuk egy-két percig. Ez egy fontos lépés,

ettől lesz igazán intenzív ízű ez az étel. Hozzákeverjük a lencsét,

majd felöntjük kókusztejjel és vízzel, alacsony lángon 25 perc

alatt puhára főzzük. A vörös lencse könnyen szétesik, ezért ha

nem szeretnénk, hogy nagyon krémes legyen - bár úgyis nagyon

finom – akkor csak ritkán és óvatosan keverjük meg! A végén

hozzáadjuk a kókuszchipset. Korianderrel és hússal

megszórva, frissen tálaljuk!

 

A recept kolléganőnk, Könczöl Orsolya alkotása.

További ötletekért kattints a www.izeknyelven.blog.hu oldalra.

 

 

Narancsos tiramisu

1

 

Tömény bűnbeesés ez a télies hangulatú desszert.

 

Hozzávalók:

2 tojás sárgája

50 g porcukor

1 káváskanál fahéj

250 g mascarpone

1 narancs héja

30 ml narancslé

30 ml rum

½ dl erős presszó kávé

100 g (8 db) babapiskóta

10 g (1-2 kocka) étcsoki

kandírozott narancs

 

Elkészítés:

Egy nagyobb keverőtálba beleütjük a tojások sárgáját,

belerakjuk a porcukrot, a fahéjat és habverővel 4-5 perc

alatt egészen habosra keverjük a masszát. Hozzá kanalazzuk

a mascarponét, belereszeljük egy narancs háját, és jól

összedolgozzuk. Előkészítünk négy poharat. Egy mélyebb

tálban összekeverjük a narancs levét a rummal és a kávéval.

A babpiskótákat kettétörjük (vagy akkorára, hogy beférjenek

a pohár aljába), belemártjuk őket a narancsos-rumos-kávés

keverékbe, és egy réteget teszünk a poharak aljába. Ezen

szétosztjuk a mascarponés krémet. A csokiból csokiforgácsot

készítünk egy éles kés segítségével, és megszórjuk vele a

desszertek tetejét. A kandírozott narancsot felkockázzuk,

vagy ha karikáink vannak, elfelezzük őket és ezekkel

díszítjük még a poharakat. Néhány órára, vagy akár egész

éjszakán át a hűtőben érleljük a pohárkrémet,

hogy összeérjenek az ízek.

 

A recepteket köszönjük Könczöl orsolya kolléganőnknek!

További ötletekért kattints ide: www.izeknyelven.blog.hu