Lassan sült narancsos tarja lencsével
Ha nem szeretnénk várni Szilveszterig, és már december
közepén megalapoznánk a jövő évi szerencsénket némi
lencsével és malaccal, akkor ez a recept lesz
a tökéletes választás.
Hozzávalók:
A húshoz:
50 dkg csont nélküli sertés tarja
1 ek olívaolaj
½ narancs lereszelt héja, egész narancs a húsa gerezdekre szedve
1 tk pirospaprika
¼ tk cayenne bors
¼ tk őrölt kardamom
¼ tk őrölt bors
1 tk szójaszósz
1 ek méz
A lencséhez:
15 dkg vörös lencse
1 kis fej vöröshagyma
½ narancs lereszelt héja
½ tk garam masala fűszer
½ tk kurkuma
¼ tk őrölt római kömény
¼ tk chilipehely
1 ek kókuszzsír
200 ml kókusztej
250 ml víz
1 ek kókuszchips
koriander
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 160°C-ra, addig előkészítjük a húst.
Összekeverjük a fűszereket a szójaszósszal és a narancs
lereszelt héjával. Öntünk egy kanál olívaolajat egy jénai tálba,
megforgatjuk benne a húst. Utána megkenjük a fűszerkeverékkel,
legjobb, ha kézzel jól beledörzsöljük. Végül a tetejére mézet
csorgatunk. Lefedjük a jénait, és sütjük 2-2,5 órán keresztül,
egészen omlósra. A kisülő szaftból locsolgatjuk a tetejét, hogy
még jobban átjárják az ízek. Ha megsült, villa segítségével
szétszedjük a húst, és átforgatjuk a mellette összesült narancsos
mártásban. A lencséhez előveszünk egy kisebb lábast, beleteszünk
egy kanál kókuszzsírt, és felforrósítjuk. A hagymát finomra aprítva
üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a narancs lereszelt héját és a
többi fűszert is, pirítjuk egy-két percig. Ez egy fontos lépés,
ettől lesz igazán intenzív ízű ez az étel. Hozzákeverjük a lencsét,
majd felöntjük kókusztejjel és vízzel, alacsony lángon 25 perc
alatt puhára főzzük. A vörös lencse könnyen szétesik, ezért ha
nem szeretnénk, hogy nagyon krémes legyen - bár úgyis nagyon
finom – akkor csak ritkán és óvatosan keverjük meg! A végén
hozzáadjuk a kókuszchipset. Korianderrel és hússal
megszórva, frissen tálaljuk!
A recept kolléganőnk, Könczöl Orsolya alkotása.
További ötletekért kattints a www.izeknyelven.blog.hu oldalra.
Narancsos tiramisu
Tömény bűnbeesés ez a télies hangulatú desszert.
Hozzávalók:
2 tojás sárgája
50 g porcukor
1 káváskanál fahéj
250 g mascarpone
1 narancs héja
30 ml narancslé
30 ml rum
½ dl erős presszó kávé
100 g (8 db) babapiskóta
10 g (1-2 kocka) étcsoki
kandírozott narancs
Elkészítés:
Egy nagyobb keverőtálba beleütjük a tojások sárgáját,
belerakjuk a porcukrot, a fahéjat és habverővel 4-5 perc
alatt egészen habosra keverjük a masszát. Hozzá kanalazzuk
a mascarponét, belereszeljük egy narancs háját, és jól
összedolgozzuk. Előkészítünk négy poharat. Egy mélyebb
tálban összekeverjük a narancs levét a rummal és a kávéval.
A babpiskótákat kettétörjük (vagy akkorára, hogy beférjenek
a pohár aljába), belemártjuk őket a narancsos-rumos-kávés
keverékbe, és egy réteget teszünk a poharak aljába. Ezen
szétosztjuk a mascarponés krémet. A csokiból csokiforgácsot
készítünk egy éles kés segítségével, és megszórjuk vele a
desszertek tetejét. A kandírozott narancsot felkockázzuk,
vagy ha karikáink vannak, elfelezzük őket és ezekkel
díszítjük még a poharakat. Néhány órára, vagy akár egész
éjszakán át a hűtőben érleljük a pohárkrémet,
hogy összeérjenek az ízek.
A recepteket köszönjük Könczöl orsolya kolléganőnknek!
További ötletekért kattints ide: www.izeknyelven.blog.hu