Marokkói báránytazsin
Ha szeretnénk egzotikus ízekkel kényeztetni a családot,
készítsünk tazsint! Az arab konyha jellegzetes fogása egy
különleges egytálétel, amit a rengeteg fűszer, az aszalt
gyümölcsök, a magok, és a bárányhús
együtt tesznek különlegessé.
Hozzávalók:
1 kg báránycomb, kisebb darabokra vágva
4 ek. olaj
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma aprítva
1 tk. őrölt római kömény, őrölt koriander, fahéj, kurkuma, gyömbér, bors
4-5 babérlevél
só
30 dkg aszalt sárgabarack
20 dkg aszalt szilva
10 dkg kesudió
1 csomag kuszkusz
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon,
majd megforgatjuk benne a bárányhúst. Hozzáadjuk
az apróra vágott fokhagymát, a fűszereket, megsózzuk.
Kicsit pirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy ellepje a húst,
beletesszük a paradicsomsűrítményt, és fél órán keresztül
rotyogtatjuk. Belekeverjük az aszalt gyümölcsöket és a
kesudiót, ha kell, utánasózunk, majd tűzálló tálba helyezzük
az ételt, és meleg sütőben vajpuhára főzzük a húst (kb. egy óra alatt).
A tálalás előtt elkészítjük a kuszkuszt, és ezzel tálaljuk a tazsint.
Creme brulee
Klasszikus francia desszert. Igényel némi jártasságot
a konyhában és egy különleges eszközt, a szakácsfáklyát is.
Hozzávalók:
240 ml tejszín
100 ml tej
6 db tojássárgája
80 g cukor
1 db vaníliarúd
4 - 5 ek porcukor
Elkészítés:
A tejszínt és a tejet összeforraljuk a vaníliarúd kikapart
magjával. A tojássárgáját habosra verjük a cukorral és
hozzáöntjük a langyosra kihűlt tejszínt. Vigyázzunk, nehogy
a tojás kicsapódjon és becsomósodjon! Szétosztjuk a krémet
a szufléformákban. A formákat magas tepsibe helyezzük,
melyet megtöltünk vízzel úgy, hogy félig ellepje a szufléformákat.
150 fokon, 30 percig sütjük a krémeket. Megvárjuk, míg
teljesen kihűlnek. Tálalás előtt egyenletesen megszórjuk
a krémeket porcukorral, és szakácsfáklyával ropogós
karamellre pirítjuk a creme brulee tetejét.