fűszeres csirke három színű édesburgonyával
Nagyon finom és mutatós főétel lehet a karácsonyi ünnepi asztalon
Könczöl Orsolya kolléganőnk ajánlata az Ízek nyelvén blogjáról.
Hozzávalók:
- 6 egész csirkecomb
- 3 óriási édesburgonya (többszínű a legjobb: nálam fehér, lila és sárga is került bele)
- 2 ág rozmaring, 8-10 ág kakukkfű (A fűszerek mennyisége körülbelül értendő, ezt nagyjából érzésre csinálom. Ha pedig nincs friss, vagy elég a friss fűszerekből, nyugodtan helyettesíthető vagy kombinálható szárítottal is.)
- 4 nagy gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- ~ 2 dl olívaolaj
Elkészítés:
Hús előkészítés:
Egy jól záródó nagyobb zacskóba tegyük bele a darabokra tört
rozmaring és kakukkfű ágakat, illetve a megpucolt és hosszában
félbevágott fokhagyma gerezdeket. Jöhet még mellé 1-2 kiskanálnyi
só és frissen őrölt feketebors. Öntsünk az egészre kb. 2 dl olívaolajat
és kicsit rázogassuk össze, hogy elkeveredjenek a fűszerek az olajban.
(Akár egy tálban is kikeverhetjük a fűszeres olajat, és már ebben
a formában átönthetjük a zacskóba.)
Pakoljuk bele a megtisztított és szárazra törölt csirkecombokat
(és szeretem, ha rajta van a bőre, jó ropogósra lehet sütni, de el is távolíthatjuk.)
Zárjuk le a zacskót, rázzuk össze az egészet, hogy a fűszeres olaj
körbeölelje a combokat. Pácoljuk legalább 1-2 órát (ilyenkor
szobahőmérsékleten is elég), de akár egy egész éjszakát is benne hagyhatjuk,
ez esetben tegyük hűtőbe, és sütés előtt kb. 1-2 órával vegyük ki,
hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen.
Összeállítás:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy nagy tepsit egy kevés olívaolajjal kenjünk ki.
Az édesburgonyákat hámozzuk meg, és zöldségszeletelővel (vagy késsel)
vékonyan karikázzuk fel. A karikákat sorakoztassuk fel a tepsi két oldalán
(tudom, én vagyok lökött, de még szebb, ha váltogatod a színeket.),
és tegyünk egy réteget középre is, erre kerülnek majd a combok.
Egy nagy tepsit tegyünkl fel közepes lángon a tűzhelyre, és 4-5 perc
alatt pirítsuk át a csirkecombok bőrös felét, és egy percre fordítsuk meg,
hogy a másik fele is kifehéredjen. Plusz zsiradék nem kell alá,
mert a pácban lépen olajon szépen megsül.
Az elősütött combokat tegyük a tepsi közepére, az édesburgonya rétegre,
és a megmaradt pácolajjal locsolgasuk meg az édesburgonya karikákat
és a combokat is. Ne felejtsük el a fokhagymákat, a rozmaring és
a kakukkfű ágakat sem, mehet minden át a tepsibe.
Kb. 45-60 perc alatt süssük puhára a combokat. Emeljük át az édesburgonya
karikákat és a combokat egy szép tálra. A tepsi alján, a húsok alatt puhult
édesburgonyát, illetve a fokhagymát és a fűszeres szaftot kanalazzuk
át egy magasfalú edénybe és egy kevés forró víz hozzáadásával turmixoljunk
belőle sima szaftot, isteni kísérője lesz a húsoknak.
Forrás:
https://izeknyelven.blog.hu/2019/12/02/fuszeres_sult_csirke_haromszinu_edesburgonyaval
Tarte tatin
A legjobb dolog, ami az almával történhet, ha francia fordított almatortát,
avagy tarte tatint készítünk belőle. Kevés hozzávalót és jártasságot igényel,
ellenben a siker garantált!
Hozzávalók:
A tésztához:
100 g vaj
60 g cukor
250 g liszt
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál vaníliaaroma, vagy egy csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
60 g vaj, 100 g cukor
4-5 db alma
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd pihentetjük a hűtőben,
míg elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy kis lábosba tesszük a
cukrot és a vajat, és folyamatosan kevergetve főzni kezdjük.
A cukor összeolvad a vajjal, és amint barnulni kezd, szétválik a vajtól.
Ezt az állagot szeretnénk, szóval gyorsan lekapjuk a tűzről, ha látjuk
barnulni a cukrot. A sütőben úgyis tovább fog karamellizálódni.
Frissen beleöntjük a sütőformába. Célszerű kapcsos tortaforma
helyett piteformát, vagy szilikonos sütőformát használni,
mert azokból nem folyik ki semmi. Az almákat meghámozzuk,
kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk és legyezőszerűen
a karamellre halmozzuk. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, majd
az almákra helyezzük. Kicsit rájuk nyomkodjuk. 180 fokon,
kb. 40 percig sütjük a tortát, míg a tészta megpirul. A sütőből
kivéve hagyjuk 5-10 percet hűlni, majd egyetlen határozott mozdulattal
tálcára, vagy tányérra borítjuk a tortát, megfordítva, hogy
az almás rész felülre kerüljön.
Csak óvatosan, mert a karamell meglehetősen forró!