Mennyei csokilikőr
Igazi ünnepi finomság, ami tökéletes karácsonyi
ajándék is lehet szeretteinknek.
Hozzávalók:
3 dl víz
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek instant kávé vagy egy adag presszókávé
3 ek kakaópor
15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
4 dl tejszín
4 dl vodka
Elkészítés:
A vizet, a cukrot és a vaníliás cukrot egy lábasba tesszük
és felmelegítjük, míg el nem olvadnak az alapanyagok.
Hozzáadjuk a kakaóport és a kávét, majd a csokoládét
is beleolvasztjuk. Ha a folyadék egységes állagú,
belekeverjük a tejszínt, majd levesszük a tűzről.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a vodkát is.
Szép üvegekbe töltjük. Hűtőben három hétig áll el
a likőr, erre figyelmeztessük a megajándékozottakat is!
Bár valószínűleg hamarabb el fog fogyni az ital, olyan finom.
A receptet és a fotót köszönjük szépen Miklós Zsófia kolléganőnknek.
Vegán csokitorta
A lágyan omlós francia csokitorta állati eredetű összetevőktől
mentes változata ugyanolyan finom, mint az eredeti recept.
Csokoládéfüggőknek kötelező kipróbálni!
Hozzávalók:
20 dkg liszt
15 dkg cukor
7,5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
4,5 dl növényi tej
0,5 dl étolaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg étcsokoládé
0,5 dl növényi tejszín
díszítésnek gyümölcs, magok, esetleg virág
Elkészítés:
A cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és
a sütőport összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet és az olajt,
majd simára keverjük a masszát.
Olajjal kikent, liszttel meghintett 20 centis formába öntjük,
esetleg szilikonformát is használhatunk. 170 fokon
40 percig sütjük,majd kihűtjük.
A csokimázhoz az étcsokit egy tálba tördeljük,
hozzáadjuk a növényi tejszínt, és vízgőz fölött megolvasztjuk,
simára keverjük, és a kihűlt torta tetejére öntjük. Friss
gyümölccsel, virágokkal, magokkal vagy akár karácsonyi
cukordíszekkel is dekorálhatjuk az elkészült tortát.