Sütőtökös rizottó grillezett camembert sajttal
Télies finomság, kiadós előétel, de akár önmagában is megállja
a helyét a sütőtökös rizottó, melyet a lágyan olvadó
grillezett sajt tesz ellenállhatatlanná.
Hozzávalók:
1 db kisebb sütőtök
3 db vöröshagyma
2 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 bögre rizottórizs
1 dl száraz fehérbor
víz vagy alaplé
só, bors, rozmaring, kakukkfű
személyenként 1 db camembert grillsajt
Elkészítés:
A sütőtököt felvágjuk, sütőben megsütjük. Megpucoljuk
és krémesre pürésítjük. A rizottóhoz megpirítunk olajon
1 apróra vágott vöröshagymát. Beledobjuk az apróra vágott
fokhagymát, és kicsit megpirítjuk a rizst, majd felöntjük
a fehérborral, és néhány percig azzal pároljuk. Hozzáadjuk
a fűszereket és a sót, majd az alaplével együtt krémesre
főzzük a rizottót. Még frissen összekeverjük a sütőtök pürével.
A két maradék hagymát karikákra vágjuk, olajban megfonnyasztjuk.
A grillsajtokat tálalás előtt serpenyőben grillezzük. Külsejük
ropogós réteget kap, belülről pedig átforrósodnak és
megolvadnak. A sajtokat a tányérokba rendezett rizottóra
rakjuk, majd rájuk halmozzuk a hagymákat.
Jó étvágyat!
Straciatella torta
A népszerű tejszínes-csokoládés édességet legtöbben fagyiként
ismerjük, pedig látványos téli tortát is készíthetünk a straciatella-krémből.
A gyerekek nagy kedvence lehet!
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
20 dkg margarin
2 tojássárgája
6 dkg tejföl
2 dl tej
100 g kakaópor
1 csipet só
1 csomag sütőpor
25 dkg kristálycukor
A krémhez:
75 dkg mascarpone
20 dkg jó minőségű étcsokoládé
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
A díszítéshez:
3 tojásfehérje
10 dkg porcukor
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tortalaphoz habosra keverjük a vajat a cukorral, majd
elegyítjük a többi hozzávalóval. Lágy, de nem folyós
tésztát kapunk. 20 centis tortaformában három tortalapot
sütünk, darabonként 180 fokon kb. 20 perc alatt. Teljesen
kihűtjük a lapokat, mielőtt tölteni kezdjük.
A krémhez habverővel kicsit felhabosítjuk a mascarponét,
belekeverjük a cukort, majd az egészen apró darabokra tört
csokoládét. Kettéosztjuk a krémet, megöltjük vele a tortalapokat.
Hűtőben dermesztjük 1-2 órán át.
A torta díszítéséhez felverjük a tojásfehérjét, megkenjük
vele a torta oldalát, majd a tetejét is. Az oldalára szintén
apróra tört csokoládét teszünk, a tetejét pedig szépen kanállal,
vagy akár az ujjunkkal megmintázzuk, kis hullámokat formázunk.
Ezután szakács fáklyával karamellizáljuk a tojásfehérjét, hogy
szép barna színt kapjon. Ha nincs szakácsfáklyánk, 1-2 percre
toljuk a tortát a legnagyobb hőmérsékletűre vett sütőbe, és figyeljük
árgus szemekkel, mert amint barnulni kezd a teteje, ki is kell kapni
a sütőből, különben megég. Frissen tálaljuk a remekművet! Ez utóbbi
esetben az oldalsó díszítést csak a sütési művelet után csináljuk meg,
nehogy a torta oldalára kent csokoládé megolvadjon!