Gyömbéres sütőtökkrémleves
A hideg hónapokban jól jön egy fűszeres,
forró leves az esti vacsora asztalra.
Egyszerűen megvan, és még az egészségünket
is védi, hála a vírusölő gyömbérnek.
Hozzávalók:
-
1 fej vöröshagyma
-
40-50 dkg sütőtök
-
1 darab gyömbér (reszelve kb. 3-4 evőkanálnyi)
-
2 dl főzőtejszín, vagy növényi tejszín
-
só, bors
Elkészítés:
A sütőtököt megpucoljuk, a magos belét eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk.
A hagymát felaprítjuk, egy lábasban olajon vagy vajon megpirítjuk.
Beletesszük a sütőtököt, a lereszelt gyömbért, majd felöntjük annyi vízzel,
hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, aki szereti, tehet bele szerecsendiót is.
Puhára főzzük, majd belekeverjük a tejszínt, és ismét felforraljuk.
A tűzről levéve botmixerrel krémesre turmixoljuk. Melegen, akár
kenyérkockákkal, akár reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
De magában is isteni.
Fahéjas almás pite
A frissen illatozó almás pite megidézi a gyermekkort.
Ennek a receptnek különleges titka van: a kanálnyi ecet teszi
omlóssá és olvadóvá a tésztát. Csak egy dologgal lehet elrontani,
ha az almalé eláztatja a pitét. Ezért használjuk okosan a kekszmorzsát,
hogy felszívja a felesleges nedvességet.
Hozzávalók:
-
375 g liszt
-
1 tk ecet
-
6 ek tej
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 db tojássárgája
-
9 db alma
-
10 ek cukor
-
1 db citrom
-
10 ek darált keksz
-
2 ek fahéj
-
1 csomag sütőpor
-
20 dkg vaj
-
150 g cukor
Elkészítés:
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd hozzáadjuk a cukrot és a sütőport.
A tejet kis csészébe kanalazzuk, majd hozzáadjuk az ecetet. A lisztes keverék
közepébe lyukat készítünk, ebbe öntjük bele az ecetes tejet és a tojássárgákat,
végül addig gyúrjuk, míg formázható tésztává áll össze. A tortaformát
alaposan kivajazzuk, majd darált keksszel megszórjuk mindenhol.
A tésztát 1/3 – 2/3 arányba elválasztjuk. A tészta 2/3-át jó alaposan
lisztezett pulton 1 cm vastagra nyújtjuk, majd a sodrófára tekerjük
és így helyezzük a tortaformába. A tésztát meghintjük darált keksszel
azért, hogyha az alma mégis levet ereszt, ne áztassa el a tésztát!
Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, levét kicsavarjuk.
Hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, vaníliát, fahéjat és a darált kekszet,
majd alaposan összekeverjük. Az alma tölteléket a tésztára helyezzük
és elegyengetjük! Ezután a tészta maradékot kinyújtjuk, formákat
vágunk, csíkokat vágunk és ízlésesen elhelyezzük a tésztadíszeket
a pite tetején. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig.
Jó évágyat!