A karácsonyi vásárok ínycsiklandó és mutatós szereplői a cukormázzal
bevont csillogó almák. Bátran ajánljuk az elkészítését,
hiszen ízével és megjelenésével egyaránt nagy örömet
okoz majd az egész családnak. Az elkészítéséről nem is beszélve.
Mire lesz szükségünk?
- néhány darab almára
- 150 g kristálycukorra
- 0,75 dl vízre
- 0,75 dl mézre
- piros ételszínezékre
- néhány darab fából készült szendvicstűre, vagy hurkapálcára
Hogyan fogjunk hozzá?
Szerezzünk be néhány piros héjú almát, majd forrázzuk le mindet
lobogó vízzel. Ezt követően töröljük szárazra a gyümölcsök
felületét, ezzel minden viaszt eltávolítunk a héjról. Szúrjunk
hurkapálcákat az almákba, és tegyük félre azokat egy tálra.
A máz elkészítése
Keverjük össze egy edényben a vizet, a cukrot, a mézet és
egy teáskanálnyi ételszínezéket. Melegítsük forrásig az összetevőket,
ez után viszont vegyük takarékra a lángot, és folyamatos kevergetés
mellett főzzük további fél órán át a mázat. Ellenőrizzük,
hogy megfelelő-e az állaga! Egy pohár hideg vízbe cseppentsünk
egy teáskanálnyit. Ha a máz megdermed, el is készültünk.
Vegyük le a fazekat a tűzről, és hagyjuk hűlni 6-10 percet.
Az almák megmártása
A hurkapálcikánál fogva forgassuk bele az almákat a cukormázba
(ha ez nem sikerül maradéktalanul, egy kanál segítségével csurgassunk
belőle a gyümölcsre). Az így elkészült édességeket – a pálcikánál fogva –
helyezzük megvajazott sütőpapírra. 15-20 perc múlva már fogyasztható.
Igény szerint cukordarával is díszíthetjük.