Cukormázzal borított alma

5

 

A karácsonyi vásárok ínycsiklandó és mutatós szereplői a cukormázzal

bevont csillogó almák. Bátran ajánljuk az elkészítését,

hiszen ízével és megjelenésével egyaránt nagy örömet

okoz majd az egész családnak. Az elkészítéséről nem is beszélve. 

Mire lesz szükségünk?

  • néhány darab almára
  • 150 g kristálycukorra
  • 0,75 dl vízre
  • 0,75 dl mézre
  • piros ételszínezékre
  • néhány darab fából készült szendvicstűre, vagy hurkapálcára

Hogyan fogjunk hozzá?

Szerezzünk be néhány piros héjú almát, majd forrázzuk le mindet

lobogó vízzel. Ezt követően töröljük szárazra a gyümölcsök

 felületét, ezzel minden viaszt eltávolítunk a héjról. Szúrjunk

hurkapálcákat az almákba, és tegyük félre azokat egy tálra.

A máz elkészítése

Keverjük össze egy edényben a vizet, a cukrot, a mézet és

egy teáskanálnyi ételszínezéket. Melegítsük forrásig az összetevőket,

ez után viszont vegyük takarékra a lángot, és folyamatos kevergetés

mellett főzzük további fél órán át a mázat. Ellenőrizzük,

hogy megfelelő-e az állaga! Egy pohár hideg vízbe cseppentsünk

egy teáskanálnyit. Ha a máz megdermed, el is készültünk.

Vegyük le a fazekat a tűzről, és hagyjuk hűlni 6-10 percet.

 

Az almák megmártása

A hurkapálcikánál fogva forgassuk bele az almákat a cukormázba

(ha ez nem sikerül maradéktalanul, egy kanál segítségével csurgassunk

belőle a gyümölcsre). Az így elkészült édességeket – a pálcikánál fogva –

helyezzük megvajazott sütőpapírra. 15-20 perc múlva már fogyasztható.

Igény szerint cukordarával is díszíthetjük.