Zsírjában sült libamáj és chilis-narancsos pulykacomb

A zsírjában sült libamáj igazi klasszikus karácsonyi finomság.

Mautner Zsófi generációkról generációkra szálló receptje

rusztikus, magyaros ízvilágú, egyszerűen ellenállhatatlan.

 

Hozzávalók:

60 dkg hízott libamáj

60 dk libaháj

1 liter tej

10 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

1 ek őrölt pirospaprika

 

Elkészítés:

Egy éjszakán át tejben áztatjuk a libamájat. A sütés előtt a libahájat

kisütjük. A töpörtyűt kivesszük a zsírból, a libamájat a domború felével

felfelé a zsírba helyezzük, pontosan hét percig sütjük. Hozzáadjuk

héjastul a fokhagymát és a megpucolt, kettévágott hagymát. Másik

oldalán is hét percet sütjük. Előkészítünk egy jénait, a jénai aljára sót

és pirospaprikát teszünk, rátesszük a libamájat, a zsírt rászűrjük a májra.

A fokhagymák krémesre sültek közben, ez is mehet a zsírba, meg pár

szem töpörtyű. Hűtőben egy éjszakán át pihentetjük, majd másnap már

falatozhatjuk is kenyérre kenve, friss lilahagymával szórva a finomságot.

Az elkészítését ia képre kattintva nézheti meg:

 

5

 

A receptet köszönjük szépen Mautner Zsófinak!

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=60IKWLZsDCw

 

Chilis-narancsos pulykacomb

7

 

A földkerekség egyik legfinomabb és legomlósabb pulykasültje

következik, egyenesen Mautner Zsófi konyhájából.

A karácsonyi menü csúcspontja, ráadásul verhetetlen

csipkebogyómártást is ajánlunk hozzá.

Hozzávalók:

A húshoz:

1 narancs leve és reszelt héja
2 evőkanál harissa, vagy más csípős paprikakrém
2 evőkanál nádcukor
1 evőkanál olívaolaj
2 pulyka felsőcomb, szobahőmérsékleten
(kérjük meg a hentesünket, hogy a csontnál nyissa ki)
só, bors

A házi csipkebogyóketchuphoz:
 

50 dkg érett csipkebogyó
1 liter víz
1 narancs leve
20 dkg nádcukor
1 teáskanál őrölt szegfűbors
1 friss chili, kimagozva, finomra aprítva

A pulykasülthöz a sütőt előmelegítjük 220C fokra. Egy nagy

tepsit kibélelünk alufóliával. Kikeverjük a mázat: egy tálkába

reszeljük a narancs héját, majd kinyomjuk a gyümölcs levét. Hozzáadjuk

a csípős paprikakrémet, a nádcukrot és az olívaolajat, és teljesen

simára elkeverjük. A pulykacombot mindenütt alaposan sózzuk, 

 borsozzuk, majd mindkét combot, mindkét oldalán egyenletesen

bedörzsöljük a chilis-narancsos fűszerpasztával. Bőrös felükkel

felfelé fektetjük a tepsire, majd 20 percig sütjük a forró hőfokon,

ezalatt kissé megpirul a máz. Ekkor levesszük a sütő hőfokát

100C fokra (nem elírás, valóban ilyen alacsonyra!), és a pulykát

fedetlenül sütjük, kb. 6-7 órán át (azaz egész éjszaka). Nem kell félni,

nem fog sem megégni, sem kiszáradni, ennyi idő alatt, ilyen

alacsony hőmérsékleten, csodálatosan omlósra sül,

szinte szétesik, és nagyon szaftos lesz.


A csipkebogyóketchuphoz a csipkebogyót alaposan átmossuk,

a szárakat, szármaradékokat, és egyéb hulladékokat eltávolítjuk róla.

Egy nagy lábasba tesszük egy liter vízzel, felforraljuk, majd kb. 45-50 percig

főzzük, amíg a csipkebogyó teljesen megpuhul. Botmixerrel

az egészet kissé pürésítjük, majd az egész masszát átpasszírozzuk,

hogy megszabaduljunk az apró magoktól és szöszöktől. Visszatesszük

a pürét egy tiszta lábasba, hozzáadjuk egy narancs levét, a nádcukrot

és a finomra aprított chilit (vagy csípős paprikakrémet), és állandóan

kevergetve, kb. 45 percig főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük. Ebből

a mennyiségből két 3dl-es üvegnyi lesz. Nagyszerű sültekhez,

sajtokhoz, melegszendvicshez, disznótoroshoz, vadhúsokhoz,

libamájhoz, rántott csirkéhez.

Ezt a receptet is hálásan köszönjük Mautner Zsófinak!

Forrás: http://chiliesvanilia.hu/2016/12/20/lassan-sult-chilis-narancsos-mazas-pulykacomb/