Édes-krémes és látványos kakaót készíthetünk, ha csokibagolyóba
rejtjük az alapanyagokat, és arra öntjük frissen a tejet.
1 csésze forró csokihoz szükségünk lesz 2 dl forró tejre, kb. 50 gramm
csokoládépasztillára, 1 ek. kakaóporra, 1 kávéskanál porcukorra,
1 kávéskanál étkezési keményítőre, és néhány szem mini pillecukorra.
A csokibombához vízgőz felett 50 fokig felmelegítjük a pasztillákat, majd
lehűtjük őket 28 fokra, és a félgömb alakú szilikonformában félgömböket
dermesztünk a csokoládéból.
Egy pohár kakaóhoz két félgömbre lesz szükségünk. Az egyik félgömbbe
kakaóport, cukrot, keményítőt és pár szem pillecukrot helyezünk, majd a
másik félgömb szélét felforrósított serpenyőhöz érintjük, és gyorsan
egymáshoz illetszjük a két felet. Hagyjuk megdermedni a csokibombát.
Tálaláskor a gömböket bögrébe helyezzük, majd forró tejet öntünk rájuk,
és elkeverjük a megolvadt bombát és hozzávalóit.
A tetejére nyomhatunk egy kis tejszínhabot is!
A receptet és a fotókat köszönjük szépen Miklós Zsófiának!
Juhtúrós sajtos pogácsa
Ha brutál könnyed és brutál sajtos pogácsát szeretnénk sütni
az ünnepekre, ezt a juhtúrós sajtos pogácsát
mindenképpen ajánljuk.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg zsír
25 dkg juhtúró
25 dkg reszelt sajt
3 dkg élesztő, kevés tej, kevés kristálycukor,
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk a kevés tejben és a kristálycukorral.
Egy tálba beletesszük a lisztet és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk
a zsírt és ezzel is összedolgozzuk. Majd beletesszük a sajtot, a juhtúrót, a
tejfölt, a sót és ismét összedolgozzuk. Ha nem válik el e tál szélétől,
akkor még kicsit lisztezzük.
Hagyjuk 1-1,5 órát kelni. Ekkor kb. egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
kiszaggatjuk. Beletesszük a tepsibe, megkenjük tojással
és megszórhatjuk még sajttal.