Pho leves, banános tekercs, habcsók

Pho leves

6

 

Az egzotikus vietnámi étel lehet a család új kedvence. Ízekben,

hozzávalókban gazdag leves, ráadásul olyan fűszerekkel,

amilyeneket többnyire a karácsonyi sütikben találunk,

de most megmutatják másik arcukat.

 

Hozzávalók:

1 kg marhacsont

fél kg marhaszegy

1 evőkanál só

1 evőkanál halszósz

5 dkg gyömbér

10 darab szegfűszeg

2 darab fahéjrúd

5 darab csillagánizs

1 fej vöröshagyma

1 fej fokhagyma

Levesbetétnek:

fél kg marhahátszín

1 csomag újhagyma

ízlés szerint friss koriander/menta/bazsalikom

2 darab lime

fél kg rizstészta

Elkészítés:

A leveshez a csontot egy lábasba tesszük, felöntjük vízzel,

és 4-5 órán át alacsony lángon főzzük. Egy serpenyőben

megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, a gyömbért és

a hagymát belekeverjük a levesbe. Ezután a fűszereket is

megpirítjuk a serpenyőben, majd a leveshez adjuk őket

a halszósszal és a sóval együtt. Beletesszük a marhaszegyet is.

Alacsony lángon főzzük ismét 3 órán keresztül.  Utána leszűrjük a levest,

tálaláskor halszálvékony szeleteket vágunk a nyers hátszínből,

szétosztjuk a tányárokban a puhára főzött tésztával együtt.

Zöldfűszert, lime-ot és újhagymakarikát is kínálunk hozzá,

hogy ki-ki ízlés szerint fűszerezze tovább saját magának a pho levest.

Jó étvágyat!

 

Banános tekercs

6

 

 

Látványos és nagyon finom! 

 

Elkészítés:

5 tojás fehérjét felverünk 5 kanál kristálycukorral. Ezután beletesszük

az 5 tojás sárgáját és tovább keverjük. Teszünk bele 1 kávéskanál

szódabikarbónát, 1,5 evőkanál kakaót és 1 evőkanál lisztet.

Összekeverjük és egy sütőpapíros tepsibe tesszük, megsütjük.

Amikor kihűlt feltekerjük.

 

Krém:

20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal krémesre kikeverünk, hozzáadunk

15-20 dkg mascarponét (vagy egy 3 dl tejjel elkészített és lehűtött vanília pudingot)

és összekeverjük. Vaníliát (lehet por, krém, cukor) teszünk még bele és

a kihűlt tésztára egyenletesen felkenjük. A banánt meghámozzuk és

az egyik szélére tesszük hosszában és ezzel együtt feltekerjük.

A krémbe tehetünk túrót is, rum aromát is, ízlés szerint.

 

Házi habcsók

5

 

Nem muszáj a boltba szaladni habcsókért!

Mi magunk is könnyedén elkészíthetjük az édességet.

Nem kell hozzá más, csak cukor, tojásfehérje, türelem és kitartás.

 

Hozzávalók:

4 tojásfehérje

20 dkg porcukor

1 csipet só

 

Elkészítés:

A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Mikor már

azt hisszük, hogy ennél keményebb nem is lehet, hozzáadjuk

a porcukor felét, és tovább verjük, és ha már megint azt hisszük,

hogy nem lehet keményebb, hozzáadjuk a porcukor másik felét is.

Akkor van kész, ha a porcukor teljesen felolvadt a habban és

habcsókízű, selymes és kemény a keverék. Ekkor habzsákba

tesszük, formás kis karikákat vagy csókokat nyomunk egy sütőpapírral

kibélelt tepsibe, és egy órán keresztül 100 fokon szárítjuk a habcsókokat.

Ha színes sütiket szeretnénk, akkor por állagú ételfestékkel

tudjuk megfesteni a habot.