Pho leves
Az egzotikus vietnámi étel lehet a család új kedvence. Ízekben,
hozzávalókban gazdag leves, ráadásul olyan fűszerekkel,
amilyeneket többnyire a karácsonyi sütikben találunk,
de most megmutatják másik arcukat.
Hozzávalók:
1 kg marhacsont
fél kg marhaszegy
1 evőkanál só
1 evőkanál halszósz
5 dkg gyömbér
10 darab szegfűszeg
2 darab fahéjrúd
5 darab csillagánizs
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
Levesbetétnek:
fél kg marhahátszín
1 csomag újhagyma
ízlés szerint friss koriander/menta/bazsalikom
2 darab lime
fél kg rizstészta
Elkészítés:
A leveshez a csontot egy lábasba tesszük, felöntjük vízzel,
és 4-5 órán át alacsony lángon főzzük. Egy serpenyőben
megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, a gyömbért és
a hagymát belekeverjük a levesbe. Ezután a fűszereket is
megpirítjuk a serpenyőben, majd a leveshez adjuk őket
a halszósszal és a sóval együtt. Beletesszük a marhaszegyet is.
Alacsony lángon főzzük ismét 3 órán keresztül. Utána leszűrjük a levest,
tálaláskor halszálvékony szeleteket vágunk a nyers hátszínből,
szétosztjuk a tányárokban a puhára főzött tésztával együtt.
Zöldfűszert, lime-ot és újhagymakarikát is kínálunk hozzá,
hogy ki-ki ízlés szerint fűszerezze tovább saját magának a pho levest.
Jó étvágyat!
Banános tekercs
Látványos és nagyon finom!
Elkészítés:
5 tojás fehérjét felverünk 5 kanál kristálycukorral. Ezután beletesszük
az 5 tojás sárgáját és tovább keverjük. Teszünk bele 1 kávéskanál
szódabikarbónát, 1,5 evőkanál kakaót és 1 evőkanál lisztet.
Összekeverjük és egy sütőpapíros tepsibe tesszük, megsütjük.
Amikor kihűlt feltekerjük.
Krém:
20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal krémesre kikeverünk, hozzáadunk
15-20 dkg mascarponét (vagy egy 3 dl tejjel elkészített és lehűtött vanília pudingot)
és összekeverjük. Vaníliát (lehet por, krém, cukor) teszünk még bele és
a kihűlt tésztára egyenletesen felkenjük. A banánt meghámozzuk és
az egyik szélére tesszük hosszában és ezzel együtt feltekerjük.
A krémbe tehetünk túrót is, rum aromát is, ízlés szerint.
Házi habcsók
Nem muszáj a boltba szaladni habcsókért!
Mi magunk is könnyedén elkészíthetjük az édességet.
Nem kell hozzá más, csak cukor, tojásfehérje, türelem és kitartás.
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 csipet só
Elkészítés:
A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Mikor már
azt hisszük, hogy ennél keményebb nem is lehet, hozzáadjuk
a porcukor felét, és tovább verjük, és ha már megint azt hisszük,
hogy nem lehet keményebb, hozzáadjuk a porcukor másik felét is.
Akkor van kész, ha a porcukor teljesen felolvadt a habban és
habcsókízű, selymes és kemény a keverék. Ekkor habzsákba
tesszük, formás kis karikákat vagy csókokat nyomunk egy sütőpapírral
kibélelt tepsibe, és egy órán keresztül 100 fokon szárítjuk a habcsókokat.
Ha színes sütiket szeretnénk, akkor por állagú ételfestékkel
tudjuk megfesteni a habot.