Narancsos mézes-mustáros sertéscomb és puha mézeskalács

 

 

Narancsos mézes-mustáros sertéscomb

2

 

A narancs teszi igazán télivé és ünnepivé ezt a fogást.

Na meg persze a hosszas várakozás, míg elkészül.

Megéri türelmesnek lenni, mert egyszerűen mennyei.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb
  • 3 ek. mustár
  • 3 ek. méz
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve 
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek. vaj

Elkészítés:

Egy nagyobb jénaiban - amiben jól elfér a hús - összekeverjük

a pác hozzávalóit: a mustárt, a mézet, az olívaolajat, egy narancs

lereszelt héját, kb. ½-1 kiskanálnyi sót és kevés frissen őrölt borsot.

A húst megmossuk, szárazra töröljük, pácba tesszük, megforgatjuk,

bedörzsöljük mindenhol. A jénait lefedjük, és pácoljuk a húst néhány

órán, legjobb esetben egy egész éjszakán keresztül. Sütés előtt egy

órával kivesszük a húst a hűtőből, hogy ne legyen már túl hideg mire

a sütőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A jénaiba facsarjuk

a fél narancs levét, majd lefedve sütjük az ételt kb. 3 órán keresztül.

A húst óránként locsolgatjuk a szaftjával. Akkor van kész, ha a hústű

szépen átszalad rajta, és szépen megpirult. Kivéve a sütőből, a húst

kivesszük egy deszkára, amíg elkészítjük a mártást. A jénaiban

maradt szaftot átöntjük egy serpenyőbe, hozzáfacsarjuk a másik fél

narancs levét, majd közepes lángon pár perc alatt besűrítjük.

A végén hozzáadunk egy darabka vajat, ettől lesz még finomabb és

fényesebb a mártás. Majd az egészet átszűrjük egy mártásos edénybe.

A húst pihentetés után vékony szeletekre vágjuk, és az isteni mártással

nyakon öntve, ízlés szerinti körettel tálaljuk.

 

A receptet Könczöl Orsolya kolléganőnktől kaptuk.

Ezen a linken egyéb receptjei is megtalálhatóak: www.izeknyelven.blog.hu

 

Egyből puha mézeskalács

 

Ezt a receptet pár éve kaptam Pécsek Imi kollégámtól,

a Vasutas Magazin akkori főszerkesztőjétől. Azt mondta, hogy nagyon finom, omlós, és egyből puha, 

amit persze hitetlenkedve fogadtam. De amint megsütöttem kiderült, hogy nagyon is igaza van,

hálás köszönet érte! Most megosztom Önökkel is, fogyasszák egészséggel! (V. Zs.)

 

Hozzávalók:

  • 9 ek. kristálycukor
  • 2 egész tojás, 2 tojás sárgája
  • 7 dkg zsír (mangalica a legjobb)
  • 7 dkg vaj 
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • vaníliacukor vagy aroma vagy por
  • 3 ek. tejföl
  • 9 (bő) evőkanál méz
  • fél ek. szódabikarbóna
  • 60 dkg liszt

Elkészítés:

A kristálycukrot, a tojásokat, a vajat és a zsírt összekeverjük,

hozzáadjuk a fűszereket és a tejfölt, ismét összekeverjük.

A mézet kimérjük egy mélytányérba és megszórjuk a szódabikarbónával.

Betesszük a mikróba és addig melegítjük, míg habozni nem kezd.

Ezután a masszába öntjük és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet

és ismét összedolgozzuk. Elég híg masszát kapunk, amit minimum

5-6 órára hűtőbe teszünk. Kinyújtáskor kis adagokat veszünk és

bőséges lisztet szórjunk a tészta alá és fölé a nyújtáskor, mert

könnyen leragadhat. Kb. 3-4 mm-es vastagra nyújtjuk és

180-200 fokos sütőben kb. 6-7 perc alatt kisütjük. 

 

5