Narancsos mézes-mustáros sertéscomb
A narancs teszi igazán télivé és ünnepivé ezt a fogást.
Na meg persze a hosszas várakozás, míg elkészül.
Megéri türelmesnek lenni, mert egyszerűen mennyei.
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 3 ek. mustár
- 3 ek. méz
- 3 ek. olívaolaj
- 1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve
- só, frissen őrölt bors
- 1 ek. vaj
Elkészítés:
Egy nagyobb jénaiban - amiben jól elfér a hús - összekeverjük
a pác hozzávalóit: a mustárt, a mézet, az olívaolajat, egy narancs
lereszelt héját, kb. ½-1 kiskanálnyi sót és kevés frissen őrölt borsot.
A húst megmossuk, szárazra töröljük, pácba tesszük, megforgatjuk,
bedörzsöljük mindenhol. A jénait lefedjük, és pácoljuk a húst néhány
órán, legjobb esetben egy egész éjszakán keresztül. Sütés előtt egy
órával kivesszük a húst a hűtőből, hogy ne legyen már túl hideg mire
a sütőbe tesszük. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A jénaiba facsarjuk
a fél narancs levét, majd lefedve sütjük az ételt kb. 3 órán keresztül.
A húst óránként locsolgatjuk a szaftjával. Akkor van kész, ha a hústű
szépen átszalad rajta, és szépen megpirult. Kivéve a sütőből, a húst
kivesszük egy deszkára, amíg elkészítjük a mártást. A jénaiban
maradt szaftot átöntjük egy serpenyőbe, hozzáfacsarjuk a másik fél
narancs levét, majd közepes lángon pár perc alatt besűrítjük.
A végén hozzáadunk egy darabka vajat, ettől lesz még finomabb és
fényesebb a mártás. Majd az egészet átszűrjük egy mártásos edénybe.
A húst pihentetés után vékony szeletekre vágjuk, és az isteni mártással
nyakon öntve, ízlés szerinti körettel tálaljuk.
A receptet Könczöl Orsolya kolléganőnktől kaptuk.
Ezen a linken egyéb receptjei is megtalálhatóak: www.izeknyelven.blog.hu
Egyből puha mézeskalács
Ezt a receptet pár éve kaptam Pécsek Imi kollégámtól,
a Vasutas Magazin akkori főszerkesztőjétől. Azt mondta, hogy nagyon finom, omlós, és egyből puha,
amit persze hitetlenkedve fogadtam. De amint megsütöttem kiderült, hogy nagyon is igaza van,
hálás köszönet érte! Most megosztom Önökkel is, fogyasszák egészséggel! (V. Zs.)
Hozzávalók:
- 9 ek. kristálycukor
- 2 egész tojás, 2 tojás sárgája
- 7 dkg zsír (mangalica a legjobb)
- 7 dkg vaj
- 1 teáskanál fahéj
- fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
- vaníliacukor vagy aroma vagy por
- 3 ek. tejföl
- 9 (bő) evőkanál méz
- fél ek. szódabikarbóna
- 60 dkg liszt
Elkészítés:
A kristálycukrot, a tojásokat, a vajat és a zsírt összekeverjük,
hozzáadjuk a fűszereket és a tejfölt, ismét összekeverjük.
A mézet kimérjük egy mélytányérba és megszórjuk a szódabikarbónával.
Betesszük a mikróba és addig melegítjük, míg habozni nem kezd.
Ezután a masszába öntjük és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet
és ismét összedolgozzuk. Elég híg masszát kapunk, amit minimum
5-6 órára hűtőbe teszünk. Kinyújtáskor kis adagokat veszünk és
bőséges lisztet szórjunk a tészta alá és fölé a nyújtáskor, mert
könnyen leragadhat. Kb. 3-4 mm-es vastagra nyújtjuk és
180-200 fokos sütőben kb. 6-7 perc alatt kisütjük.