A boltok által kínált díszek csábítóak lehetnek mindannyiunk
számára, de ne legyünk kishitűek: mi is gyönyörű karácsonyi
díszeket készíthetünk, sőt, mindezt a bolti ár töredékéért.
Ma a ragyogófehér, csillogó szódabikarbóna díszek
elkészítését mutatjuk be!
Mire lesz szükség?
- mérőedényre (pl. egy 2 decis pohár)
- 1 pohár szódabikarbónára
- 1/2 pohár étkezési keményítőre
- 3/4 pohár vízre
- karácsonyi süteményszaggató formára
- szívószálra
Hogyan álljunk neki?
A pohár segítségével kimért szódabikarbónát és a keményítőt öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a vizet és keverjük össze. A masszát folytonos kevergetés mellett melegítsük fel. Az elegy kisvártatva sűrűsödni kezd, amikor gyurma keménységűvé válik, zárjuk le a tűzhelyet. Várjuk meg, amíg „megfoghatóvá” hűl, majd kézzel gyúrjuk át az egészet.
Nyújtsuk ki a masszát 4-5 mm vastagságúra, majd szaggassunk belőle különböző formákat. A kiszaggatott, sütőpapírra helyezett díszeket lyukasszuk át egy szívószállal,- ezen vezethetjük majd át az akasztó fonalat. Az ügyesebbek akár pici hóembert is formálhatnak az elkészített szódabikarbóna-gyurmából, amely könnyedén színezhető pár csepp ételfestékkel. A munka végeztével hagyjuk legalább 12 órát száradni az alkotásokat, de teljesen kemények csak 3-4 nap után lesznek.
Hol használhatjuk a dekorációt?
A díszek egy nagy bronz, vagy ezüst tálcán is kitűnően mutatnak, de cérnára felfűzve ízléses díszei lehetnek karácsonyfánknak. Celofánba csomagolva kitűnő kézműves ajándék a kisebbektől a nagyszülőknek.
B. M.