Tésztakosárkák és a drezdai stollen

Tésztakosárkák Wellington módra

4

Minden gyertyagyújtás egy mini ünnep, így ezt a fogást

szépsége és eleganciája miatt egy adventi vasárnapra javasoljuk.

 

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta

20 dkg marha comb darálva

20 dkg gomba

1 kis fej vöröshagyma

6 szelet serrano sonka

1 ek kakukkfű

1-2 ek olívaolaj

1 kk wurchester szósz

snidling

 

A tálaláshoz:

zöld salátakeverék

citromlé, mustár, olívaolaj, só, frissen őrült bors

 

Elkészítés:

Előkészítünk egy muffinformát, előmelegítjük a sütőt 170°C-ra. 

A gombát átmossuk, apróra szeleteljük, a hagymát is finomra aprítjuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hagymát üvegesre pirítjuk.

Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, rámorzsoljuk a kakukkfüvet.

Addig pirítjuk, amíg a gomba leve elpárolog. Közben egy tálban villa

segítségével kikeverjük a darált marhahúst egy kevés borssal és

worcestershire szósszal. Széttekerjük a leveles tésztát, kivágunk 6

muffin formánál kb. 3 centivel nagyobb átmérőjű kört, kibéleljük a

muffinsütő mélyedéseit úgy, hogy a tészta a peremig érjen.

A kosárkákba először egy szelet sonkát, majd marhahúst, végül

gombás tölteléket kanalazunk.Kedvünk szerint díszítjük vagy lefedjük

a maradék tésztával. Előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 25-30 perc alatt.

A kosárkákat salátával tálaljuk. Ehhez dresszinget készítünk egy

kk citromléből, egy kk mustárból, egy ek olívolajból. Sózzuk,

borsozzuk összeforgatjuk a salátával, és már készen is vagyunk!

A recept kolléganőnk, Könczöl Orsolya blogjáról számazik.

További ötletekért kattints ide: www.izeknyelven.blog.hu

 

Drezdai stollen

3

Ez a hamisíthatatlan, elképesztően finom kalács eredetileg a

Christstollen nevet viselte, ami Krisztuskalácsot jelent. Nem

véletlenül: ugyanis a jól formázott stollen olyan, mint a pólyába

bugyolált Jézuska.

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

20 dkg vaj

5 dkg zsír

5 dkg élesztő

csipet só

2,5 dl tej

1 tojás

10 dkg cukor

7 dkg mandula

1 dl sütőrum

20 dkg rumba áztatott mazsola

8 dkg kandírozott narancshéj

8 dkg kandírozott citromhéj

egy citrom és egy narancs reszelt héja

fél-fél tk. őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió

8 dkg olvasztott vaj 20 dkg porcukor

 

Elkészítés:

Először beáztatjuk a rumba a mazsolát. 1 dl langyos

tejben elkeverjük az élesztőt és egy kanál cukrot.

Hagyjuk megkelni. Egy tálba átsziltáljuk a lisztet,

egy másikban pedig elkeverjük a tojást a 1,5 deci tejjel,

a cukorral, hozzáadjuk a sót, a fűszereket, és belereszeljük

a citrom és a narancs héját. A vajat és a zsírt összeolvasztjuk.

Összeöntjük és összedolgozzuk a masszákat. Alaposan

dagasztjuk a tésztát! Ezután hagyjuk kelni, és közben

összeaprítjuk a mandulát és a gyümölcsöket. Lecsepegtetjük

a rumos mazsolát. Mindent összegyúrunk, majd megformázzuk

a tésztát. Kör alakúra nyújtjuk, majd a két oldalát behajtjuk,

mintha egy nem létező babát pólyálnánk bele. Kenyér alakúra

pofozgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd ismét

kelesztjük húsz percet. 180 fokon egy órán keresztül sütjük.

Ha megsült, olvasztott vajjal megkenjük mindenütt, majd

vastagon megszórjuk porcukorral, amíg csak felveszi a

vaj a cukrot. Ez a réteg biztosítja a sütemény tartósságát,

ugyanis a stollen minél öregebb, annál finomabb, hiszen

összeérnek az ízei. Ha teljesen kihűlt, folpackba

csomagolva akár nyolc hétig is eláll. Ha kibírjuk addig…

S. B.