Tésztakosárkák Wellington módra
Minden gyertyagyújtás egy mini ünnep, így ezt a fogást
szépsége és eleganciája miatt egy adventi vasárnapra javasoljuk.
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
20 dkg marha comb darálva
20 dkg gomba
1 kis fej vöröshagyma
6 szelet serrano sonka
1 ek kakukkfű
1-2 ek olívaolaj
1 kk wurchester szósz
snidling
A tálaláshoz:
zöld salátakeverék
citromlé, mustár, olívaolaj, só, frissen őrült bors
Elkészítés:
Előkészítünk egy muffinformát, előmelegítjük a sütőt 170°C-ra.
A gombát átmossuk, apróra szeleteljük, a hagymát is finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hagymát üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, rámorzsoljuk a kakukkfüvet.
Addig pirítjuk, amíg a gomba leve elpárolog. Közben egy tálban villa
segítségével kikeverjük a darált marhahúst egy kevés borssal és
worcestershire szósszal. Széttekerjük a leveles tésztát, kivágunk 6
muffin formánál kb. 3 centivel nagyobb átmérőjű kört, kibéleljük a
muffinsütő mélyedéseit úgy, hogy a tészta a peremig érjen.
A kosárkákba először egy szelet sonkát, majd marhahúst, végül
gombás tölteléket kanalazunk.Kedvünk szerint díszítjük vagy lefedjük
a maradék tésztával. Előmelegített sütőben pirosra sütjük kb. 25-30 perc alatt.
A kosárkákat salátával tálaljuk. Ehhez dresszinget készítünk egy
kk citromléből, egy kk mustárból, egy ek olívolajból. Sózzuk,
borsozzuk összeforgatjuk a salátával, és már készen is vagyunk!
A recept kolléganőnk, Könczöl Orsolya blogjáról számazik.
További ötletekért kattints ide: www.izeknyelven.blog.hu
Drezdai stollen
Ez a hamisíthatatlan, elképesztően finom kalács eredetileg a
Christstollen nevet viselte, ami Krisztuskalácsot jelent. Nem
véletlenül: ugyanis a jól formázott stollen olyan, mint a pólyába
bugyolált Jézuska.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg zsír
5 dkg élesztő
csipet só
2,5 dl tej
1 tojás
10 dkg cukor
7 dkg mandula
1 dl sütőrum
20 dkg rumba áztatott mazsola
8 dkg kandírozott narancshéj
8 dkg kandírozott citromhéj
egy citrom és egy narancs reszelt héja
fél-fél tk. őrölt fahéj, szegfűszeg és szerecsendió
8 dkg olvasztott vaj 20 dkg porcukor
Elkészítés:
Először beáztatjuk a rumba a mazsolát. 1 dl langyos
tejben elkeverjük az élesztőt és egy kanál cukrot.
Hagyjuk megkelni. Egy tálba átsziltáljuk a lisztet,
egy másikban pedig elkeverjük a tojást a 1,5 deci tejjel,
a cukorral, hozzáadjuk a sót, a fűszereket, és belereszeljük
a citrom és a narancs héját. A vajat és a zsírt összeolvasztjuk.
Összeöntjük és összedolgozzuk a masszákat. Alaposan
dagasztjuk a tésztát! Ezután hagyjuk kelni, és közben
összeaprítjuk a mandulát és a gyümölcsöket. Lecsepegtetjük
a rumos mazsolát. Mindent összegyúrunk, majd megformázzuk
a tésztát. Kör alakúra nyújtjuk, majd a két oldalát behajtjuk,
mintha egy nem létező babát pólyálnánk bele. Kenyér alakúra
pofozgatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd ismét
kelesztjük húsz percet. 180 fokon egy órán keresztül sütjük.
Ha megsült, olvasztott vajjal megkenjük mindenütt, majd
vastagon megszórjuk porcukorral, amíg csak felveszi a
vaj a cukrot. Ez a réteg biztosítja a sütemény tartósságát,
ugyanis a stollen minél öregebb, annál finomabb, hiszen
összeérnek az ízei. Ha teljesen kihűlt, folpackba
csomagolva akár nyolc hétig is eláll. Ha kibírjuk addig…
S. B.