Spenótos napkorong
Igényel némi kézügyességet, de nem lehetetlen
feladat elkészíteni a spenótos napkorongot,
mely egy könnyed vegetáriánus fogás.
Tökéletes előétel, és csodaszép!
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt
3 ek olaj
1 kk cukor
2 kk só
1 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl langyos tej
A töltelékhez:
3 ek olaj
1/2 kk őrölt koriander
1/2 kk kurkuma
40 dkg spenót megmosva, apróra vágva
20 dkg ricotta
1,5 kk só
A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot,
belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk az olajt,
és a langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Közben
elkészítjük a tölteléket. Egy lábosban felmelegítjük
az olajt, beleszórjuk a koriandert és a kurkumát,
elkeverjük, és beletesszük a spenótot. Addig
fonnyasztjuk, amíg a leve elfő. Ekkor beletesszük
a ricottát, megsózzuk és alaposan elkeverjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük. Fogjuk a felét,
és lisztezett deszkán nagyjából 35 cm átmérőjű
kört nyújtunk belőle. Áttesszük egy sütőpapírral
kibélelt tepsibe. A töltelékből a közepébe halmozunk,
a maradékot pedig körben a szélére rakosgatjuk.
A maradék tésztából is nyújtunk egy kört, kicsivel
nagyobb legyen, mint az előző. Rátesszük a töltelékre,
a közepére helyezünk egy csészét, és kicsit benyomjuk,
hogy a két tészta összeragadjon a szélénél. Az egész
körnél benyomkodjuk a széleket, összetapasztjuk
a két tésztát. Díszítésként körbenyomkodjuk villával.
Néhány centinként bevágjuk a csésze széléig, majd
a bevágott nyelveket kihajtogatjuk. Előmelegített
sütőben pirosra sütjük a napkorongot.
A recept a Vegavarázs blogról származik. Hémangi
további húsmentes finomságaikért kattints ide: www.vegavarazs.hu
Forrás: https://vegavarazs.hu/spenotos-napkorong/
Ropogós bébicsirke gyümölcságyon
Amilyen könnyű elkészíteni, annyira különleges és finom
a karamellizált, ünnepi fűszerezésű gyümölcságyon
szendergő bébicsirke.
Hozzávalók:
1 db bébicsirke
2 db körte
2 db alma
5 db szilva
1 fél citrom
só, bors, fahéj, csillagánizs, friss kakukkfű
Elkészítés:
A csirkét a sóval, borssal és kakukkfűvel beízesítjük,
majd 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.
Az almát és a körtét kicsumázzuk, a szilvákat kimagozzuk.
Cikkekre vágjuk, majd egy keverőtálban összekeverjük
a gyümölcsöket a fűszerekkel.
Forró serpenyőben, kevés olajon megsütjük a gyümölcsöket.
Amikor elkészült a csirke, kitálaljuk a gyümölcsöket, majd
a csirkét ráfektetjük. Ízlés szerint dióval, ribizlivel vagy
gránátalma magokkal díszítjük.
A recept Marton Adrienn ötlete, további csodás ötletekért
látogass el a www.adriskitchen.hu oldalra!