Marseille-i halászlé
Ha a magyar klasszikus helyett egy kicsit másra vágyunk, próbáljuk
ki Dél-Franciaország ikonikus fogását, a marseille-i halászlét,
avagy bouillabaise-t. A sok-sok tengeri herkentyű megidézi
a mediterrán tájakat.
Hozzávalók:
1 kg tengeri hal (egész halak, lehet fagyasztott is)
fél kg fagyasztott tenger gyümölcsei keverék
6-8 db királyrák (mindenkinek jusson egy a tálaláskor)
25 dkg paradicsom
1-2 csipetnyi sáfrány
1db vöröshagyma
1szál póréhagyma
1db zellerszár
3-4 gerezd fokhagyma
1 tk köménymag
olívaolaj, só, bors, petrezselyem
1-2 db citrom
Elkészítés:
A halakról eltávolítjuk az uszonyokat, fejeket, kopoltyúkat.
Ezeket a levágott részeket másfél liter vízzel 15 percig főzzük,
majd az így kapott alaplevet leszűrjük és félrerakjuk.
A haltörzseket feldaraboljuk. A paradicsomokat meghámozzuk
és feldaraboljuk. A sáfrányt egy kis forró vízzel beáztatjuk és félretesszük.
Egy nagy edényben, kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymát,
a póréhagymát, a zellerszárat, majd a fokhagymát, a köménymagot
és a paradicsomot is hozzáadjuk. Felöntjük a hal alaplével, sózzuk,
borsozzuk, beledobáljuk a tengeri herkentyűket, a királyrákot,
a haldarabkákat, majd az egészet összefűzzük. Frissen megszórjuk
petrezselyemmel, citromkarikákkal és friss kenyérrel tálaljuk.
Kacsacomb káposztás-meggyes rétessel
Egyszerű kacsasült egy kis ünnepi, különleges körettel.
Ha sok vendéget várunk, duplázzuk a mennyiséget,
mert mindenki meg akarja majd kóstolni!
Hozzávalók a réteshez:
1 csomag réteslap
1 nagyobb fej lilakáposzta
1 üveg meggybefőtt
2 ek kristálycukor
2 db tojás
Hozzávalók a kacsához:
4 db kacsacomb
3 szál friss kakukkfű
ízlés szerint só, bors, vaj
Elkészítés:
A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, rátépkedjük
a kakukkfüvet. Lefóliázzuk, majd 170-180 fokos sütőben,
45-50 perc alatt készre sütjük. Fólia nélkül pirítjuk
a tetejét 10 percig. A réteshez a káposztát lereszeljük, egy
edényben lepároljuk, sóval, borssal, majd cukorral ízesítjük.
A réteslapokat vékonyra nyújtjuk, belehelyezzük a párolt
káposztát, megszórjuk meggyel, és feltekerjük. A feltekert
rétesek tetejét tojással lekenjük. 180 fokos sütőben
10-15 perc alatt megsütjük.
A rétest hagyjuk egy kicsit kihűlni, így könnyebben vágható,
és tálalhatjuk is a ropogós kacsacomb mellé.
A recept Marton Adrienn ötlete, további csodás ötletekért
látogass el a www.adriskitchen.hu oldalra!