Halászlé és kacsacomb

Marseille-i halászlé

7

Ha a magyar klasszikus helyett egy kicsit másra vágyunk, próbáljuk 

ki Dél-Franciaország ikonikus fogását, a marseille-i halászlét,

avagy bouillabaise-t. A sok-sok tengeri herkentyű megidézi

a mediterrán tájakat.

 

Hozzávalók:

1 kg tengeri hal (egész halak, lehet fagyasztott is)

fél kg fagyasztott tenger gyümölcsei keverék

6-8 db királyrák (mindenkinek jusson egy a tálaláskor)

25 dkg paradicsom

1-2 csipetnyi sáfrány

1db vöröshagyma

1szál póréhagyma

1db zellerszár

3-4 gerezd fokhagyma

1 tk köménymag

olívaolaj, , bors, petrezselyem

1-2 db citrom

Elkészítés:

A halakról eltávolítjuk az uszonyokat, fejeket, kopoltyúkat.

Ezeket a levágott részeket másfél liter vízzel 15 percig főzzük,

majd az így kapott alaplevet leszűrjük és félrerakjuk.

A haltörzseket feldaraboljuk. A paradicsomokat meghámozzuk

és feldaraboljuk. A sáfrányt egy kis forró vízzel beáztatjuk és félretesszük.

Egy nagy edényben, kevés olívaolajon megpirítjuk a hagymát,

a póréhagymát, a zellerszárat, majd a fokhagymát, a köménymagot

és a paradicsomot is hozzáadjuk. Felöntjük a hal alaplével, sózzuk,

borsozzuk, beledobáljuk a tengeri herkentyűket, a királyrákot,

a haldarabkákat, majd az egészet összefűzzük. Frissen megszórjuk

petrezselyemmel, citromkarikákkal és friss kenyérrel tálaljuk.

 

 

Kacsacomb káposztás-meggyes rétessel

6

 

Egyszerű kacsasült egy kis ünnepi, különleges körettel.

Ha sok vendéget várunk, duplázzuk a mennyiséget,

mert mindenki meg akarja majd kóstolni!

 

Hozzávalók a réteshez:

1 csomag réteslap

1 nagyobb fej lilakáposzta
1 üveg meggybefőtt
2 ek kristálycukor
2 db tojás

Hozzávalók a kacsához:

4 db kacsacomb
3 szál friss kakukkfű

ízlés szerint só, bors, vaj

 

Elkészítés:

A kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, rátépkedjük

a kakukkfüvet. Lefóliázzuk, majd 170-180 fokos sütőben,

45-50 perc alatt készre sütjük. Fólia nélkül pirítjuk

a tetejét 10 percig. A réteshez a káposztát lereszeljük, egy

edényben lepároljuk, sóval, borssal, majd cukorral ízesítjük.

A réteslapokat vékonyra nyújtjuk, belehelyezzük a párolt

káposztát, megszórjuk meggyel, és feltekerjük. A feltekert

rétesek tetejét tojással lekenjük. 180 fokos sütőben

10-15 perc alatt megsütjük.

A rétest hagyjuk egy kicsit kihűlni, így könnyebben vágható,

és tálalhatjuk is a ropogós kacsacomb mellé.

A recept Marton Adrienn ötlete, további csodás ötletekért

látogass el a www.adriskitchen.hu oldalra!