Kacsamell vörösboros körtével és csokis-narancsos bejgli

3

 

Kacsamell vörösboros körtével

2

 

Hétköznap is elkészíthető vagy az ünnepi asztal főfogása is lehet ez a csodaszép

kacsamell vörösboros körtével. Limara ajánlata következik.

 

Hozzávalók:

  • 2 kacsamell
  • bors

 

Mártáshoz:

  • 2 ek. cukor
  • vörösbor
  • kb. 5 cm-es darab gyömbér
  • 1 chili
  • csipet só
  • bors
  • 2 nagyobb körte

A sütőt bekapcsoltam 220 fokra. A kacsamelleket megmostam,

majd papírtörlőn leszárítgattam. A bőrét sűrűn beírdaltam.

Megsóztam, majd színes borssal is megszórtam. 2 ek. olajat

felmelegítettem, majd a húst a bőrős oldalával lefelé a forró

olajban elősütöttem, kb. 4 perc, majd a másik oldalára fordítottam

és azt is megkapattam 2 perc alatt. Egy sütőlemezt alufóliával

kibéleltem, erre tettem az elősütött húst, majd 15 percre a forró

sütőbe tettem. Majd 10 percig pihentettem szeletelés előtt.

Míg sült, elkészítettem a mártást. Kevés olajon karamelizáltam a cukrot,

majd felöntöttem a vörösborral, kb. fél üveggel. Belereszeltem a gyömbért,

beletettem az apróra vágott chilit, csipet sót, borsot, majd a meghámozott,

negyedekre vágott körtét is. Tettem hozzá balzsamecet szirupot és lassú

tűzön besűrítettem, a körtét közben megfordítottam.

Fokhagymás krumplipüré volt a köret. Ehhez a bő kiló krumplit kockára

vágva feltettem főni, adtam hozzá 6-7 gerezd fokhagymát is.

Mikor puhára főtt leszűrtem. Vajat és tejszínt összemelegítettem,

erre nyomtam krumplinyomón keresztül a megfőtt burgonyát.

Habosra kavartam és kész.

 

A receptet köszönjük szépen a Limarának, a Limara péksége blog írójának!

 

Forrás: https://www.limarapeksege.com/2009/08/kacsamell-vorosboros-kortevel.html



Csokis-narancsos bejgli

7



Elég sok csokis bejgli próbasütésén vagyok már túl. Én legjobban a hagyományos

mákos és diós bejglit szeretem, de a férjem kedvéért próbálgatom újra és újra

a csokis variációkat. Ez most finom lett (mondjuk a többi is az volt), az állaga

is jó, három rúdból csak egy repedt ki, igaz az rendesen. Igaz, abba, szintén

próbaképpen, sokkal több tölteléket tettem, mint a másik kettőbe.



Hozzávalók a tésztához (3 rúdhoz):

  • 50 dkg liszt

  • 12 dkg vaj 

  • 7 dkg zsír

  • 5 dkg porcukor

  • 1 tk. porélesztő

  • 1 tojás sárgája

  • nagy csipet só

  • 0,5 dl hideg tejszín 

  • 1,2 dl hideg víz 

Tálba szitáljuk a lisztet, és elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Hozzáadjuk

a sót, a cukrot és az élesztőport, elkeverjük. Beletesszük a tojás sárgáját

és a tejszínt, valamint a hideg vizet is. A tésztát gyors

mozdulatokkal összegyúrjuk. 

3 cipóra osztjuk, letakarjuk és fél óráig pihentetjük.

 

Töltelék:

  • 20 dkg 70 %-os étcsokoládé
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 10 dkg nádcukor
  • csipet só
  • 3 púpos ek. narancslekvár (saját főzésű)
  • 2 ek. kandírozott narancshéj
  • kevés tonkabab (vagy 1 tk. vanília kivonat)

A csokoládét lereszeljük vagy késes aprítóban finomra zúzzuk.

Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a kakaóport és belereszelünk egy kevés

tonkababot, vagy beletesszük a vaníliát. Annyi narancslekvárt adunk

hozzá, amivel sűrű, kenhető állagú krémet kapunk. Végül beleforgatjuk

a kandírozott narancshéjat is. Ha a krém hígra sikerülne, kevés

kekszmorzsával vagy őrölt dióval sűríthetjük.

 

Egyesével kinyújtjuk a  tésztákat és rákenjük a tölteléket. Feltekerjük

a bejgliket és egy nagy sütőlemezre fektetjük egymástól távol.

Azonnal lekenjük tojás sárgájával és 30-40 percig száradni hagyjuk.

Ezután lekenjük tojásfehérjével és néhány órára vagy egy

egész éjszakára hűvös helyre tesszük. 

Nálam most 3 óra után kerültek sütőbe.

 

A pihentetett bejgliket megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük. 

 

Ezt a receptet is köszönjük szépen a Limarának, a Limara péksége blog írójának!

Forrás: https://www.limarapeksege.com/2015/12/csokis-narancsos-bejgli.html