Kacsamell vörösboros körtével
Hétköznap is elkészíthető vagy az ünnepi asztal főfogása is lehet ez a csodaszép
kacsamell vörösboros körtével. Limara ajánlata következik.
Hozzávalók:
- 2 kacsamell
- só
- bors
Mártáshoz:
- 2 ek. cukor
- vörösbor
- kb. 5 cm-es darab gyömbér
- 1 chili
- csipet só
- bors
- 2 nagyobb körte
A sütőt bekapcsoltam 220 fokra. A kacsamelleket megmostam,
majd papírtörlőn leszárítgattam. A bőrét sűrűn beírdaltam.
Megsóztam, majd színes borssal is megszórtam. 2 ek. olajat
felmelegítettem, majd a húst a bőrős oldalával lefelé a forró
olajban elősütöttem, kb. 4 perc, majd a másik oldalára fordítottam
és azt is megkapattam 2 perc alatt. Egy sütőlemezt alufóliával
kibéleltem, erre tettem az elősütött húst, majd 15 percre a forró
sütőbe tettem. Majd 10 percig pihentettem szeletelés előtt.
Míg sült, elkészítettem a mártást. Kevés olajon karamelizáltam a cukrot,
majd felöntöttem a vörösborral, kb. fél üveggel. Belereszeltem a gyömbért,
beletettem az apróra vágott chilit, csipet sót, borsot, majd a meghámozott,
negyedekre vágott körtét is. Tettem hozzá balzsamecet szirupot és lassú
tűzön besűrítettem, a körtét közben megfordítottam.
Fokhagymás krumplipüré volt a köret. Ehhez a bő kiló krumplit kockára
vágva feltettem főni, adtam hozzá 6-7 gerezd fokhagymát is.
Mikor puhára főtt leszűrtem. Vajat és tejszínt összemelegítettem,
erre nyomtam krumplinyomón keresztül a megfőtt burgonyát.
Habosra kavartam és kész.
A receptet köszönjük szépen a Limarának, a Limara péksége blog írójának!
Forrás: https://www.limarapeksege.com/2009/08/kacsamell-vorosboros-kortevel.html
Csokis-narancsos bejgli
Elég sok csokis bejgli próbasütésén vagyok már túl. Én legjobban a hagyományos
mákos és diós bejglit szeretem, de a férjem kedvéért próbálgatom újra és újra
a csokis variációkat. Ez most finom lett (mondjuk a többi is az volt), az állaga
is jó, három rúdból csak egy repedt ki, igaz az rendesen. Igaz, abba, szintén
próbaképpen, sokkal több tölteléket tettem, mint a másik kettőbe.
Hozzávalók a tésztához (3 rúdhoz):
-
50 dkg liszt
-
12 dkg vaj
-
7 dkg zsír
-
5 dkg porcukor
-
1 tk. porélesztő
-
1 tojás sárgája
-
nagy csipet só
-
0,5 dl hideg tejszín
- 1,2 dl hideg víz
Tálba szitáljuk a lisztet, és elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Hozzáadjuk
a sót, a cukrot és az élesztőport, elkeverjük. Beletesszük a tojás sárgáját
és a tejszínt, valamint a hideg vizet is. A tésztát gyors
mozdulatokkal összegyúrjuk.
3 cipóra osztjuk, letakarjuk és fél óráig pihentetjük.
Töltelék:
- 20 dkg 70 %-os étcsokoládé
- 2 ek. holland kakaópor
- 10 dkg nádcukor
- csipet só
- 3 púpos ek. narancslekvár (saját főzésű)
- 2 ek. kandírozott narancshéj
- kevés tonkabab (vagy 1 tk. vanília kivonat)
A csokoládét lereszeljük vagy késes aprítóban finomra zúzzuk.
Hozzáadjuk a cukrot, a sót, a kakaóport és belereszelünk egy kevés
tonkababot, vagy beletesszük a vaníliát. Annyi narancslekvárt adunk
hozzá, amivel sűrű, kenhető állagú krémet kapunk. Végül beleforgatjuk
a kandírozott narancshéjat is. Ha a krém hígra sikerülne, kevés
kekszmorzsával vagy őrölt dióval sűríthetjük.
Egyesével kinyújtjuk a tésztákat és rákenjük a tölteléket. Feltekerjük
a bejgliket és egy nagy sütőlemezre fektetjük egymástól távol.
Azonnal lekenjük tojás sárgájával és 30-40 percig száradni hagyjuk.
Ezután lekenjük tojásfehérjével és néhány órára vagy egy
egész éjszakára hűvös helyre tesszük.
Nálam most 3 óra után kerültek sütőbe.
A pihentetett bejgliket megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sütjük.
Ezt a receptet is köszönjük szépen a Limarának, a Limara péksége blog írójának!
Forrás: https://www.limarapeksege.com/2015/12/csokis-narancsos-bejgli.html