Hangulatos fények, csodálatosan feldíszített otthonok, ragyogó karácsonyfa és a mindent átjáró finom süteményillat… Többek között ezek teremtik meg a hamisítatlan karácsonyi hangulatot, amit egy évben csak egyszer élhetünk át, de éppen ettől olyan különleges, meghitt és bensőséges, éppen ezért várjuk oly nagyon, és éppen ettől vált a földkerekség egyik legnagyobb ünnepévé.
Fácánleves
Sok családban nincs ünnep húsleves nélkül. Egy biztos, ez az az étel, az örök klasszikus, amit mindenki szeret és tény, hogy minden alkalommal jól mutat a díszes asztalon egy gőzölgő, aranyló húsleves. Ha igazán ünnepivé szeretnénk varázsolni ezt az ételt, tyúk vagy marha helyett próbáljuk ki fácánnal.
Hozzávalók:
Pácléhez: 1 db vöröshagyma, 1 mk. egész bors, ½ mk. zsálya és rozmaring, 1 db babérlevél, 4 gerezd fokhagyma Leveshez: 1 db fácán, 2 db petrezselyemgyökér, 5 db sárgarépa, 1 db karalábé, 1 db zellergumó, 1 db zöldpaprika, 1 csomag petrezselyem, 1 db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 mk. egész bors, só.
A levest két nappal a főzés előtt páclébe tesszük. Ehhez a páclé hozzávalóit 2 l vízben felforraljuk, kihűtjük, majd a feldarabolt fácánra öntjük, és ebben pácoljuk 2 napig hideg helyen.
A főzés napján a húst kivesszük a pácléből és feltesszük főni 3 l vízben. Ha felforrt, a habját leszedjük. Mikor a hús már félig megpuhult, hozzátesszük a zöldségeket és a fűszereket. Lassú tűzön puhára főzzük. Csigatésztával tálaljuk.
A tökéletes karácsonyi pulyka
A legtöbb családnak megvan a hagyományos ünnepi menüje, amitől nem szeretnek eltérni, sokan azonban újítanának már egy kicsit. A pulyka az angolszász területek klasszikus ünnepi étele, de ma már egyre több asztalra kerül itthon is főfogásként. Megéri kipróbálni, hiszen omlós, illatos, az egész család jóllakik vele, sőt ha marad, másnap is kiváló.
Sokan talán azért nem merik kipróbálni, mert attól tartanak, hogy száraz lesz a húsa, pedig ettől egyáltalán nem kell félni, csak egy jó recept kell hozzá! Most egy könnyen elkészíthető, mindössze 15 perc előkészítést igénylő receptet ajánlunk, így ráadásul minden másra is marad időnk az ünnepi rohamban, a pulyka pedig szépen készre sül a sütőben.
Azt is könnyű kiszámolni, mikor tegyük oda, hogy pont vacsorára elkészüljön, hiszen annyi órán át kell sütni, ahány kiló a pulyka, plusz még adjunk hozzá egy óra pihentetési időt is.
Hozzávalók:
1 db konyhakész bébipulyka (4-5 kg)
140 g vaj
1 db citrom
1 db narancs
2 ág kakukkfű levelei felaprítva
1 ág rozmaring levelei felaprítva
4 nagy fej vöröshagyma félbevágva
3 db babérlevél
2 ek. olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
Rögtön az elején melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vajat keverjük össze a citrusok lereszelt héjával, a zöldfűszerekkel, sóval és borssal. A nyaktól indulva óvatosan nyúljunk be a pulyka bőre alá és lazítsuk fel a bőrt mindenhol, a comboknál is. Töltsük a pulyka bőre alá a bekevert fűszervajat és simítsuk el úgy, hogy mindenhova jusson bőven. Vágjuk félbe a citromot és a narancsot, és tegyük a pulyka hasába 2 félbevágott hagymával és a babérlevelekkel együtt.
Dörzsöljük be a bőrét olajjal és sózzuk meg. A maradék hagymát tegyük egy nagy tepsibe, öntsünk rá kevés vizet és fektessük rá a pulykát. Takarjuk be alufóliával úgy, hogy a keletkezett gőz sehol se szökhessen meg. Süssük annyi órán keresztül, ahány kiló. Fél órával a sütési idő előtt vegyük le a fóliát, emeljük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük aranysárgára.
Hogy biztosan átsült-e a pulyka, úgy ellenőrizhetjük, hogyha megszúrjuk a comb legvastagabb részét. Ha a kifolyó lé tiszta, kész a sült, ha a lé rózsaszín, süssük tovább zsiradékkal locsolgatva, és 10 percenként ellenőrizzük. Az elkészült sült
pulykát alufóliával letakarva legalább fél, de inkább egy órán át még pihentessük.
A fácánleves és a sült pulyka receptje egyik szerzőnktől, Csohány Domitillától származik.
Narancsos tiramisu
Hozzávalók:
2 tojássárgája
50 g porcukor
1/4 tk. fahéj
250 g mascarpone
1 narancs héja
30 ml narancslé
30 ml rum
½ dl erős presszókávé
100 g (8 db) babapiskóta
10 g (1-2 kocka) étcsoki
kandírozott narancs
Elkészítés:
Egy nagyobb keverőtálba beleütjük a tojások sárgáját, belerakjuk a porcukrot, a fahéjat és habverővel 4-5 perc alatt egészen habosra keverjük a masszát. Hozzákanalazzuk a mascarponét, belereszeljük egy narancs háját, és jól összedolgozzuk. Előkészítünk négy poharat. Egy mélyebb tálban összekeverjük a narancs levét a rummal és a kávéval.
A babpiskótákat kettétörjük (vagy akkorára, hogy beférjenek a pohár aljába), belemártjuk őket a narancsos-rumos-kávés keverékbe, és egy réteget teszünk a poharak aljába. Ezen szétosztjuk a mascarponés krémet. A csokiból csokiforgácsot készítünk egy éles kés segítségével, és megszórjuk vele a desszertek tetejét.
A kandírozott narancsot felkockázzuk, vagy ha karikáink vannak, elfelezzük őket és ezekkel díszítjük még a poharakat. Néhány órára, vagy akár egész éjszakán át a hűtőben érleljük a pohárkrémet, hogy összeérjenek az ízek. A narancsos tiramisu receptje kolléganőnk, Könczöl Orsolya blogjáról származik.
További receptekért, ötletekért kattints ide: www.izeknyelven.blog.hu