Remélem, találtok benne jó ötleteket, olyan recepteket, amiket egy az egyben elkészítetek, vagy kedvetek és ízlésetek szerint alakítotok.
A teljes recepteket megtaláljátok az izeknyelven.blog.hu oldalamon. Jó étvágyat kívánok!
Könczöl Orsolya,
kommunikációs szakértő, MÁV Zrt.
Leves
Sültpaprika-krémleves
Talán a kiválasztott leves lehet a legmeglepőbb a sorban: sültpaprika-krémleves. De gyönyörű színével és pikáns ízkombinációjával szerintem megállja a helyét az ünnepi asztalon is, és akár előző nap is elkészíthető.
Hozzávalók 4 főre:
4 nagy kaliforniai paprika (többszínű), 1 csilipaprika, 2 kisebb fej vöröshagyma, 50 g aszalt paradicsom, 1 ek. kókuszzsír, ½ liter zöldségalaplé, 8-10 bazsalikomlevél, a tálaláshoz pirított magkeverék és grana padano sajt.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Bélelj ki egy nagy tepsit sütőpapírral, és tedd bele a megmosott paprikákat. Süsd 45 percig, amíg szépen megfeketedik a héjuk. Vedd ki, és lefedve tedd félre kicsit hűlni, amíg előkészíted a többi hozzávalót. A vöröshagymát aprítsd, az aszalt paradicsomot kockázd, a csilipaprikát pedig vágd félbe, távolítsd el a magokat, és szintén szeleteld fel. A megsült paprikákról húzd le a héjukat, szedd ki a csumájukat és a magokat. Egy-egy negyed sárga és piros paprikát tegyél félre, a többit vágd fel nagyobb darabokra. Egy közepes méretű lábasban olvaszd fel a kókuszzsírt, majd add hozzá a hagymát és a csilit, és pár perc alatt párold üvegesre. Add hozzá a felkockázott aszalt paradicsomot és a paprikát, öntsd fel fél liter zöldségalaplével és lassú tűzön – hogy éppen gyöngyözzön – 15 perc alatt főzd össze, majd a tűzről levéve, 8-10 felaprított bazsalikomlevéllel pár perc alatt turmixold egészen simára. Ízlés szerint só, frissen őrölt bors mehet bele. Tálald a félretett felaprított paprikával, pluszbazsalikommal, grana padano sajttal, és száraz serpenyőben megpirított magvakkal.
Főétel
Mézes-mustáros sertéscomb
A főétel naranccsal megbolondított mézes-mustáros sertéscomb. Tennivaló nem sok van vele, de a pácolásra érdemes rászánni pár órát, akár egy éjszakát is, és szintén kell pár óra, amíg omlóssá sül a hús. Köretként több mindent el tudok képzelni mellé, krémes krumplipürét vagy tepsiben sült krumplit, de akár egy egyszerű saláta is lehet a kísérő, és nagyon szívesen ajánlom hozzá a sült kelbimbót gránátalmával és pirított fenyőmaggal.
Desszert
Vérnarancsos fordított túrótorta
Szirupos narancskarikák, finom túró és roppanós mandula kombinációjából született meg ez a finomság.
Hozzávalók:
egy 26 centis tortához: 3 tojás, 180 g barna nádcukor, 150 g szoba-hőmérsékletű vaj, 3 vérnarancs héja, ½ dl vérnarancslé, 250 g túró, 125 g őrölt mandula, 125 g liszt,
½ zacskó sütőpor. A szirupos narancskarikákhoz: 50 g cukor, 1 vérnarancs leve, 1 vérnarancs felszeletelve, tálaláshoz szeletelt mandula.
Elkészítés:
A recepthez az összes (4) vérnarancsot nagyon alaposan mosd meg, és háromnak reszeld le a héját egy tálba. A szirupos narancskarikákhoz tegyél közepes lángra egy kisebb lábast, mérd bele a cukrot, és facsard bele egy lereszelt héjú vérnarancs levét, majd kezdd el összemelegíteni, hogy elolvadjon a cukor. A még héjjal rendelkező vérnarancsot vékonyan szeleteld fel, tedd a karikákat is a lábasba, és alacsony lángon rotyogtasd kb. 15 percig. Közben óvatosan forgasd át néha, hogy a szirup mindenhol átjárja. Utána tedd félre. Amíg készülnek a karikák, készítsd el a tortát: Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, béleld ki egy 26 cm-es forma alját sütőpapírral és kend ki alaposan az oldalát vajjal. Válaszd szét a tojásokat, a tojásfehérjéket tedd egy kisebb tálba, és egy csipet sóval verd kemény habbá, majd tedd félre. Egy nagy keverőtálba mérd ki a cukrot, add hozzá a tojássárgáját és kézi robotgéppel verd fel habosra. Add hozzá a felkockázott vajat (vagy margarint), a vérnarancsok lereszelt héját, és az egészet alaposan keverd össze. Öntsd hozzá a vérnarancslevet, borítsd bele a túrót, a ledarált mandulát, a lisztet és a sütőport, és ezekkel is keverd ki a tésztát. Végül óvatosan, adagonként forgasd bele a tojásfehérje habját. Vedd ki a vérnarancskarikákat a szirupból (a szirupot tedd félre), és fektesd a sütőpapírral kibélelt forma aljára, a tésztát pedig egyenletesen oszlasd el a tetején. Süsd kb. 35–40 percig, tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e a közepe. Ha elkészült, hagyd a formában kb. 10 percig hűlni, aztán borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Addig száraz serpenyőben pirítsd meg a szeletelt mandulát. A kihűlt torát csúsztasd át egy szép tortatálra, szórd meg a megpirított mandulával, és tálald a vérnarancssziruppal.
+1 gasztroajándék ötlet
Mézeskalácsos fehércsokoládé-likőr
Egyszerű, gyorsan elkészíthető ajándék, amivel biztosan nem okozunk csalódást.
Hozzávalók:
kb 0,75 l. likőrhöz: 2 dl whisky, 5 dl habtejszín, 20 dkg fehér csokoládé, 1 kiskanál mézeskalács-fűszerkeverék, 100 g sűrített tej.
Elkészítés:
A fehércsokit gőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Ha langyosra hűlt a keverék, beleöntjük a whiskyt és a tejszínt is. Kis üvegekbe töltjük, és hűtve tároljuk. Elkészítéstől számított 2 héten belül fogyasztandó.
Giron Diána
kommunikációs szakértő, MÁV Zrt.