Cukormentes nyári receptek

Recept Életmód

2022.07.01 14:20
szerző: Sin Bettina

Étkezni sokféleképpen lehet, a mai modern korban az ipari feldolgozású élelmiszerek, a tömegtermelés és a különféle kémiai anyagok, tartósító- és ízfokozó szerek használata változásokat hozott az emberek szervezetében. Manapság igencsak gyakori az allergia, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, de elutasíthatjuk bizonyos termékek fogyasztását etikai okokból is. Szeretnénk „mentes” recepteket bemutatni az olvasóknak. Reméljük, örömmel fogadják. Reméljük, a mentes táplálkozások bemutatásával jobban megérthetik szervezetük, emésztésük működését, és az egészséges ételek fogyasztásával közérzetük is javul. Most a cukorbetegséget mutatjuk be és cukormentes nyári recepteket ajánlunk.


Hogyan alakul ki a cukorbetegség? A glükóz a sejtek energiaforrása. Egy része a táplálékból szívódik fel a bélben, a többit a máj állítja elő. A vérből a sejteket tápláló glükóz az inzulin segítségével lép be a sejtekbe. A máj cukortárolóként is viselkedik. Amikor alacsony a vércukorszint, de nincs lehetőség evésre, a máj felszabadítja a tárolt glükózt, ezáltal normál tartományban tartja a vércukorszintet. Cukorbetegségben ez a folyamat zavart szenved. Ahelyett, hogy a cukor bejutna a sejtekbe, felhalmozódik a véráramban. Ez akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint (1-es típus) vagy ha a sejtek érzéketlenné válnak az inzulin glükózbejuttató hatásával szemben (2-es típus). Az 1-es típusú cukorbetegség főként a gyermekeket, a fiatalokat érinti, ők kívülről bevitt inzulinpótlásra szorulnak. A 2-es típusú cukorbetegség inkább idősebb korban jelentkezik. Nem pusztulnak el az inzulintermelő sejtek, de ennek ellenére nincs megfelelő inzulinhatás, így nem jut elég vércukor a sejtekbe. A cukorbetegség ezen típusánál van inzulin, de nehezen jut a sejtekbe a cukor. Gyakran elhízás, mozgásszegény életmód, öröklött hajlam vagy terhesség esetén alakul ki. A cukorbetegek étrendje A cukorbetegétrend alapja a mind időben, mind tápanyagban kiegyensúlyozott diéta. Általában orvos vagy dietetikus tanácsa szükséges ahhoz, hogy egy optimális étrenddel javítani lehessen a beteg életminőségét. Szükséges a vércukorszint egyenletességéhez az akár 2-3 óránkénti kisebb étkezés. Kerülendő a vércukorszintet alaposan megbolygató finomított élelmiszerek fogyasztása, és természetesen tiltólistás a cukor! Alábbi receptjeinkben nyári klasszikusok átdolgozásait láthatjuk. Olykor elegendő a cukrot helyettesíteni egy kis édesítőszerrel, és a zsírban gazdag tejtermékeket sovány változatokra cserélni. Ezeket a finomságokat fogyni akaró olvasóinknak is ajánljuk.

Cukormentes almás pite

Hozzávalók: • 35 dkg csökkentett szénhidráttartalmú finomliszt • 12 dkg sütőmargarin • 5 dkg tejföl • 1 db tojás • 2 dkg élesztő • 1 g cukor • 10 dkg vaníliás nyírfacukor • 1 csipet só • 1 csipet gyömbérpor • 70 dkg alma • 70 dkg nyírfacukor • 1 tk. őrölt fahéj • 1 citromból nyert citromhéj

Elkészítés: A tésztához a tejfölt felengedjük fél deci meleg vízzel, belekeverjük a cukrot és az élesztőt. Villával felverjük a tojást. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk az összes többi összetevőt, a közben felfutott élesztős tejfölt is. Amíg a tésztát pihentetjük, meghámozzuk és lereszeljük az almát, és a cukorral, fahéjjal, citromhéjjal együtt pihentetjük, majd kinyomkodjuk. A tésztát kettéosztjuk kinyújtjuk két kör alakúra. Vékonyan kivajazott piteformába helyezzük az egyik tésztalapot, elkenjük rajta a fűszeres almát, ráhelyezzük a másik tésztalapot. Előmelegítjük a sütőt. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét. 20 perc alatt készre sütjük 180 fokon.


Diétás eperleves

Hozzávalók: • 50 dkg eper • 40 dkg csökkentett zsírtartalmú tejföl • 4+1 dl víz • 3 db fahéj • 4-5 db szegfűszeg • 8 dkg nyírfacukor vagy 10 dkg eritrit

Elkészítés: A fahéjat és a szegfűszeget gyorsan összeforraljuk 1 dl vízzel, a sóval és a választott édesítővel, félretesszük, kihűtjük. A tejfölt összeturmixoljuk 4 dl vízzel és az eperrel, majd a kihűlt fahéjas-szegfűszeges lével elkeverjük. Jól behűtve tálaljuk.


Meggyes túrókrém cukormentesen

Hozzávalók: • 10 dkg sovány túró • 5 dl tej (1,5%-os) • 3 db tojássárgája • 6 csepp vaníliaaroma • 6 csepp édesítőszer • 15 dkg meggy Elkészítés: A tojássárgáját az édesítőszerrel fehérre keverjük. A tejet a vaníliaaromával forralni kezdjük. Folytonos keverés mellett beleöntjük a tojássárgáját is, besűrítjük, majd kihűtjük. A túrót villával összetörjük, majd a kihűlt krémhez keverjük. Fejtett meggyet keverünk bele, díszítésnek pedig néhány meggyet teszünk rá.