Krumplislángos receptje

Lángos Recept Életmód

2020.08.05 15:23
szerző: Csohány Domitilla

A kenyérfélék egy jelentős csoportját a lepények teszik ki. Ilyenek például a különféle kenyérlángosok és a jól ismert krumplislángos is. Mostani receptünk a piacok, vásárok vagy éppen a balatoni strandok hangulatát idézi.

 

Hozzávalók – 6 személyre:

50 dkg burgonya
50 dkg finomliszt
1,25 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 db tojás
2 dkg vaj
só ízlés szerint
5 dl napraforgóolaj

 

Elkészítés

1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.Lecsöpögtetjük, majd krumplinyomóval összetörjük.

2. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és felfuttatjuk.

3. A már összetört krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az olvasztott vajat, sózzuk, hozzáöntjük az élesztős tejet és lágy, ruganyos tésztát gyúrunk belőle.

4. Langyos helyen fél órán át kelesztjük.

5. Egy kis tálba olajat öntünk, majd belemártjuk a kezünket, és öklömnyi tésztadarabokat szakítunk belőle.

6. Az olajat felforrósítjuk, a gombócokat kihúzogatjuk, és a forró olajban oldalanként 2 perc alatt kisütjük.

7. Ízlés szerint fokhagymával, sajttal, tejföllel tálaljuk.