A kenyérfélék egy jelentős csoportját a lepények teszik ki. Ilyenek például a különféle kenyérlángosok és a jól ismert krumplislángos is. Mostani receptünk a piacok, vásárok vagy éppen a balatoni strandok hangulatát idézi.
Hozzávalók – 6 személyre:
50 dkg burgonya
50 dkg finomliszt
1,25 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
1 db tojás
2 dkg vaj
só ízlés szerint
5 dl napraforgóolaj
Elkészítés
1. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.Lecsöpögtetjük, majd krumplinyomóval összetörjük.
2. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot és felfuttatjuk.
3. A már összetört krumplihoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást, az olvasztott vajat, sózzuk, hozzáöntjük az élesztős tejet és lágy, ruganyos tésztát gyúrunk belőle.
4. Langyos helyen fél órán át kelesztjük.
5. Egy kis tálba olajat öntünk, majd belemártjuk a kezünket, és öklömnyi tésztadarabokat szakítunk belőle.
6. Az olajat felforrósítjuk, a gombócokat kihúzogatjuk, és a forró olajban oldalanként 2 perc alatt kisütjük.
7. Ízlés szerint fokhagymával, sajttal, tejföllel tálaljuk.