Palackba zárt élvezet
Kóstoljon helyi borokat!
Somlói juhfark
Legkisebb történelmi borvidékünk ritka magyar szőlőfajtát nevel. Ez a juhfark. A vicces elnevezés a juh farkára emlékeztető hosszú, hengeres fürtnek köszönhető, népszerűségét azonban egy évszázados legendának köszönheti. Ezt a bort ugyanis a nászéjszakák borának tartják, sőt Hamvas Béla egyenesen úgy emlegette, mint „szimfonikus szőke hímbor”. Az anekdota szerint ugyanis a 18.
században a Habsburgok és más főúri házak is úgy tartották, hogy ha a nászéjszakán somlói bort fogyasztanak, garantálják a fiú utód születését és férfiasságuk megőrzését. S hogy mindez igaz-e? Ennek mindenki maga járjon utána. A helyiek statisztikái azt mutatják, hogy a Somló-hegy közelében 20%-kal több fiú születik… Egy biztos, a juhfark egy rendkívül gazdag és izgalmas bor, így különleges alkalmak nélkül is érdemes megkóstolni.
Pécsi cirfandli
Talán Villány és Szekszárd közelsége miatt hallani kevesebbet erről az apró, de annál ígéretesebb borvidékről, mégis érdemes rá odafigyelni. Zászlóshajója a csak itt termő cirfandli, amely az átlagnál jóval hajlamosabb az aszúsodásra, így a száraz változat mellett kivételes, mélyarany színű desszertborok is készülnek belőle. Móri ezerjó Úgy tartják, hogy ezt a szőlőfajtát a móri kapucinusok hozták be hazánkba, nem véletlen tehát, hogy fő termőterülete ma is itt található. A jellemzően magas savtartalmú ezerjó-bor különleges kalandokat ígér a száraztól az édes különböző változatáig.
Badacsonyi vulcanus
A Balaton ikonikus borvidéke igazi ritkaságokat is tartogat. A bazalthegyek és az ásványok gazdagsága jellemzi ezt a kevésbé ismert fajtát, amely a szürkebarát és a budai zöld keresztezésével született. A vulcanus borok megérnek egy kitérőt a hegyre, ahol nincs más teendőnk, csak csodálni az elénk táruló panorámát, s közben elkortyolni a poharunkban rejlő nedüt.
Szőlős finomságok
A legtöbben a szőlőt vagy magában fogyasztják, vagy bort készítenek belőle. Pedig a szőlő ettől többre is képes! Igenis van helye a konyhában, izgalmas alapanyag, amely egy egyszerű fogást is képes feldobni. Három könnyű receptben mutatjuk be, milyen sokoldalú gyümölcs Bacchus kedvence.
Szőlős smoothie:
Hozzávalók:
2 marék mag nélküli fehér szőlő, 3 mandarin, 1 narancs, 2 marék babyspenót, 1 dl rizstej
Elkészítés:
A szőlőt mossuk meg, a mandarint hámozzuk meg és szedjük gerezdjeire, a narancsnak facsarjuk ki a levét, majd a többi hozzávalóval együtt tegyük mindet egy turmixgépbe. Néhány gombnyomás, és kész a tökéletes reggeli vitaminbomba.
Szőlős-almás sült csirkecomb
Hozzávalók:
8 db csirkefelsőcomb, 2 fürt kékszőlő, 1 nagyobb alma, 2 ek olívaolaj, 2 ág rozmaring, 1 ek. citromlé, 2 gerezd fokhagyma, 0.5 tk. szárított kakukkfű, 0.5 kk. kömény, 1 dl bor, só, bors
Elkészítés:
Először készítsük el a pácot. Az olívaolajat keverjük össze a citromlével, a zúzott fokhagymával, a köménnyel, a kakukkfűvel, majd kenjük be vele a csirkecombokat. Ízlés szerint még sózzuk és borsozzuk meg, takarjuk le, és tegyük a hűtőbe egy éjszakára. Sütés előtt rendezzük a combokat egy zsiradékkal kikent sütőedénybe és tegyük mellé a rozmaringágakat. Öntsünk alá bort, fedjük le alufóliával és tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. egy órán át süssük 180 fokon. Félidőben rakjuk a tepsibe a megmosott szőlőt és az almagerezdeket is. Amikor a combok puhák, vegyük le a fóliát, és pirítsuk a combok tetejét szép pirosra, ropogósra.
Szőlős-körtés piskótatorta
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 5 db tojás, 1 dl olaj, 1 dl tej, 2 db körte, 1 fürt mag nélküli kékszőlő
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a kétféle cukorral. Adjuk hozzá a tejet, az olajat, majd keverjük bele a sütőporos lisztet is. A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, és a legvégén részletekben, óvatosan dolgozzuk bele a tésztába. Egy közepes tortaformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel, és öntsük bele a tésztát. Rakjuk a tetejére a gerezdekre vágott körtét és a szőlőszemeket. Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, és süssük készre kb. 30–35 perc alatt. Ha a piskóta elválik az edény falától, szép magas és aranybarna, elkészült a sütemény.