Felnőttek karácsonyi bűnös csemegéje, amely nem telít úgy el, mint egy kiadós halászlé,
így utána még képesek leszünk megenni egy fél pulykát is bejglivel.
Mint minden bort tartalmazó ételnél, a borlevesnél sem elhanyagolható a bor minősége,
hiszen meghatározza a leves ízét, így csak minőségivel próbálkozzunk. Válasszunk lehetőség
szerint száraz vagy félszáraz bort, a leves édesítését pedig majd a hozzáadott cukorral,
vagy diéta esetén akár egyéb cukor helyettesítőkkel (eritrit, xilit) oldjuk meg.
Tojásra érzékenyeknek nem ajánlott a borleves fogyasztása, mivel a tojás markáns eleme a
borlevesnek, de tejallergiások bátran kiválthatják a tejszínt növényi tejszínre vagy akár
kókusztejszínre, amely különös aromát adhat a borlevesnek.
Hozzávalók:
- 6 dl száraz fehérbor
- 10 dkg cukor vagy édesítő
- 6 tojás sárgája
- ½ citrom héja
- egész szegfűszeg és fahéj (nem őrölt, mert az elszínezi a levest)
A bort kb. 2 dl vízzel, a fűszerekkel és a citromhéjjal felforraljuk. Közben egy lábosban vagy
hőálló tálban habosra keverjük a tojássárgáját és a cukrot. Ehhez fogjuk lassan hozzáadagolni
a már felforralt levet állandó keverés mellett, habverővel. Visszaöntve a lábosba tovább
forraljuk folyamatos keverés mellett még kb. 5-10 percig.
Díszítéshez vagy levesbetétként tehetünk bele mazsolát.
Jó étvágyat!