Karácsonyi borleves

 

4

 

Felnőttek karácsonyi bűnös csemegéje, amely nem telít úgy el, mint egy kiadós halászlé,

így utána még képesek leszünk megenni egy fél pulykát is bejglivel.

Mint minden bort tartalmazó ételnél, a borlevesnél sem elhanyagolható a bor minősége,

hiszen meghatározza a leves ízét, így csak minőségivel próbálkozzunk. Válasszunk lehetőség

szerint száraz vagy félszáraz bort, a leves édesítését pedig majd a hozzáadott cukorral,

vagy diéta esetén akár egyéb cukor helyettesítőkkel (eritrit, xilit) oldjuk meg.

Tojásra érzékenyeknek nem ajánlott a borleves fogyasztása, mivel a tojás markáns eleme a

borlevesnek, de tejallergiások bátran kiválthatják a tejszínt növényi tejszínre vagy akár

kókusztejszínre, amely különös aromát adhat a borlevesnek.

 

Hozzávalók:

  • 6 dl száraz fehérbor
  • 10 dkg cukor vagy édesítő
  • 6 tojás sárgája
  • ½ citrom héja
  • egész szegfűszeg és fahéj (nem őrölt, mert az elszínezi a levest)

A bort kb. 2 dl vízzel, a fűszerekkel és a citromhéjjal felforraljuk. Közben egy lábosban vagy

hőálló tálban habosra keverjük a tojássárgáját és a cukrot. Ehhez fogjuk lassan hozzáadagolni

a már felforralt levet állandó keverés mellett, habverővel. Visszaöntve a lábosba tovább

forraljuk folyamatos keverés mellett még kb. 5-10 percig.

Díszítéshez vagy levesbetétként tehetünk bele mazsolát.

Jó étvágyat!