Illatos-krémes sütőtök leves

 

k

 

 

A ragyogó narancssárga színe garantáltan jókedvre derít. Az illata régi emlékeket

idéz fel bennünk, az íze pedig igazi gasztronómiai élmény. A karácsonyi sürgés-forgás

közepette ajándékozzuk meg magunkat egy finom krémes levessel, ami

ezen a hideg, téli napon testnek-léleknek jót fog tenni.

 

Ez ismét egy olyan étel, amit százféleképpen készíthetünk és fűszerezhetünk.

Mi most azt az alapreceptet osztjuk meg, ami szerintünk a legjobb. Egy fej vöröshagymát

vágjunk apróra és 2 evőkanál olajon pirítsuk meg. Hámozzunk meg, magozzunk

ki és vágjunk kockákra egy kisebb-közepes méretű sütőtököt. Ha a hagyma

megpirult, adjuk hozzá a tököt, pár perc kevergetés után öntsük fel másfél liter

alaplével. Főzzük puhára a tökkockákat, majd botmixerrel pürésítsük krémesre.

Tegyük vissza a tűzhelyre, és ha szükséges még, sózzuk. És itt jön a csavar, hiszen

itt adjuk meg a karakterét a levesünknek. Tehetünk bele reszelt fokhagymát

és gyömbért, vagy csípős csilit, tehetünk bele rozmaringot, szórhatunk hozzá

borsot, ízlésünk szerint. Forraljuk fel, dúsítsuk tejszínnel a levesünket.

Pirított tökmaggal, levesgyöngyökkel vagy akár reszelt sajttal

is fogyaszthatjuk. Jó étvágyat!