Ha nagy a család, érdemes egy egész libát megsütni fő fogásként
az ünnepi asztalra. Látványos és finom receptet hoztunk.
Hozzávalók:
- 1 egész liba (kb. 4 kg)
- 2 kg burgonya
- 200 g libazsír
- só, bors, majoranna
Elkészítés:
A belül omlós és puha, kívül ropogós libasült elkészítése egyszerűbb, mint
gondolnánk. Fűszer alig kell hozzá, idő viszont annál több. A szobahőmérsékletű
liba nyakrészénél és a faránál vágjuk le a zsíros bőrt, a többi részén pedig
vagdossuk be a húsáig. Ezután kívül belül sózzuk be alaposan és fűszerezzük
kevés majorannával. Tegyük a legmagasabb falú tepsinkbe (mert sok zsírt fog ereszteni),
tegyünk alá és rá bőségesen libazsírt és egy deci vizet, majd fedjük le a tepsit.
Lassú tűzön (160 fok) legalább 3 órán át süssük, közben rendszeresen locsoljuk
meg zsírral. Akkor van kész, ha a combok húsa könnyen leválik a csontról.
Ekkor 200 fokon kb. fél óra alatt pirítsuk ropogósra a bőrét. Közben készítsük
elő a burgonyát. Célszerű egyforma méretű, hosszúkás burgonyákat felhasználni.
Mossuk meg a héját, töröljük szárazra, és vagdossuk be mindegyiket 2 mm-es
szeletekre, de úgy, hogy az alját ne vágjuk át. Ezt egyszerűbb megcsinálni, mint
elsőre tűnik, csupán 2 fakanál kell hozzá. Ezek szára közé tegyük a burgonyát,
és a fakanálig szeljük be. Rakjuk be egy tepsibe a krumplikat, de ne túl szorosan,
hogy legyen helyük kicsit szétnyílni. Locsoljuk meg a liba alól vett zsírral,
majd sózzuk-borsozzuk. Amikor a liba elkészült, lefedve pihentetni kell,
így a helyére mehet a sütőbe a burgonya.
Ha az is megsült, tálalhatjuk az ünnepi főfogást.