Varázslatos karácsonyi fogások – „fillérekből”

Életmód

2023.12.11 15:23
szerző:

 

Év végén mindenkinek rengeteg kiadása van – ajándékok, dekoráció, ünnepi ebédek és vacsorák. Nem mindegy tehát, hogy ilyenkor mire, mennyit költünk. Ha azonban ügyesen tervezünk, a karácsonyi ételek egyszerre lehetnek különlegesek és pénztárcabarátok. Íme két komplett menüsor, amelyekért nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni, mégis ünnepélyessé varázsolják a karácsonyi asztalt.

 

Árainkat egy 6 fős családra számolva, az egész országban elérhető nagy áruházak (Tesco, Auchan, Spar, Aldi, Lidl, Penny, Coop) legkedvezőbb kínálatai alapján, novemberi lapzártánkkor kalkuláltuk. A karácsonyi nagybevásárlás előtt érdemes az Árfigyelő oldalát is átnézni (www.arfigyelo.gvh.hu), hogy hova menjünk, így egyszerre spórolhatunk magunknak pénzt és időt.

 

 

Vendégváró: „Zöld fenyő”

Ez a fenyő formájú levelestészta karácsonyibb már nem is lehetne. Látványos, finom és akár a gyerekek is el tudják készíteni.

Ár: 1400 Ft

Hozzávalók: 2 cs friss levelestészta, 1 üveg zöld pesto, 1 db tojás

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Az egyik csomag tésztát terítsük ki egy sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük rá egyenletesen a pestot. Erre tegyük rá a másik csomag tésztát. Egy éles késsel vágjunk ki egy háromszög alakú karácsonyfa-formát úgy, hogy az alján legyen egy kis törzse is. A fa törzsét középen hagyjuk egyben, majd a törzs két oldalán készítsünk ujjnyi vastag bevágásokat. A létrejött csíkokat, azaz a fenyőágakat egyesével csavarjuk meg. A leeső darabokat vágjuk ki mézeskalács-formával, vagy készítsünk azokból is csavart rudakat és tegyük a fa mellé a tepsibe. Végül egy felvert tojással kenjük át a tésztát és kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára.

 

 

„Hagyományos ízek” menüsor - 4 fogás kevesebb mint 20000 Ft-ból (18900 Ft)

Klasszikus receptek gazdag ízvilággal, és egy kis csavarral. Mert egy egyszerű alapanyagból is el lehet készíteni a leglátványosabb köretet, gyerekkorunk kedvenc süteménye pedig ma is ugyanolyan finom, mint egykor. Az omlós libasült pedig mindig ünnepivé varázsolja az étkezést.

Leves: Sültalmás sütőtökleves

Ár: 2000 Ft

Extra: + 1000 Ft

Hozzávalók:1 db sonkatök (kb. 1,2 kg), 3 db alma, 1 db nagyobb vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 szál friss rozmaring, 2 l alaplé, só, tarkabors, chiliőrlemény, 2 ek olívaolaj

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tököt mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, hámozzuk meg és kockázzuk fel. Az almát hámozzuk meg, negyedeljük fel és távolítsuk el a magházát. A hagyma héját távolítsuk el és aprítsuk durvára, a fokhagymákat hámozzuk meg.

Tegyünk mindent egy nagyobb, sütőpapírral bélelt tepsibe és permetezzük meg olajjal. Sózzuk-borsozzuk, szórjuk meg egy kevés chilivel, tépkedjük rá a rozmaringleveleket és kézzel forgassuk át jól az egészet. Süssük kb. 45 percig, amíg minden puha és illatos lesz.

Közben melegítsünk fel alaplevet fűszerkockából vagy korábban lefagyasztott húslevesből. A megsült zöldségeket-gyümölcsöket tegyük az alaplébe és botmixerrel pürésítsük. Rottyantsunk még rajta párat, és ha szükséges, fűszerezzük. Extraként gazdagíthatjuk egy kevés tejszínnel és a tetejét tálaláskor megszórhatjuk pirított tökmaggal.

 

Főétel: Libasült Hasselback burgonyával

Ár: 13000 Ft

Hozzávalók: 1 egész liba (kb. 4 kg), 2 kg burgonya, 200 g libazsír, só, bors, majoranna

Elkészítés: A belül omlós és puha, kívül ropogós libasült elkészítése egyszerűbb, mint gondolnánk. Fűszer alig kell hozzá, idő viszont annál több. A szobahőmérsékletű liba nyakrészénél és a faránál vágjuk le a zsíros bőrt, a többi részén pedig vagdossuk be a húsáig. Ezután kívül belül sózzuk be alaposan és fűszerezzük kevés majorannával. Tegyük a legmagasabb falú tepsinkbe (mert sok zsírt fog ereszteni), tegyünk alá és rá bőségesen libazsírt és egy deci vizet, majd fedjük le a tepsit. Lassú tűzön (160 fok) legalább 3 órán át süssük, közben rendszeresen locsoljuk meg zsírral. Akkor van kész, ha a combok húsa könnyen leválik a csontról. Ekkor 200 fokon kb. fél óra alatt pirítsuk ropogósra a bőrét. Közben készítsük elő a burgonyát. Célszerű egyforma méretű, hosszúkás burgonyákat felhasználni. Mossuk meg a héját, töröljük szárazra, és vagdossuk be mindegyiket 2 mm-es szeletekre, de úgy, hogy az alját ne vágjuk át. Ezt egyszerűbb megcsinálni, mint elsőre tűnik, csupán 2 fakanál kell hozzá. Ezek szára közé tegyük a burgonyát, és a fakanálig szeljük be. Rakjuk be egy tepsibe a krumplikat, de ne túl szorosan, hogy legyen helyük kicsit szétnyílni. Locsoljuk meg a liba alól vett zsírral, majd sózzuk-borsozzuk. Amikor a liba elkészült, lefedve pihentetni kell, így a helyére mehet a sütőbe a burgonya. Ha az is megsült, tálalhatjuk az ünnepi főfogást.

 

Desszert: Fatörzs

Ár: 2500 Ft

Extra: + 1000 Ft

Hozzávalók a piskótához: 6 db nagy tojás, 140 g kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 136 g finomliszt

A krémhez: 200 ml tej, 100 g kristálycukor, 25 g kukoricakeményítő, 450 g vaj, 180 g porcukor, 72 g kakaópor

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjét verjük habbá a cukorral. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd egyesével a tojások sárgáját is. Ezután adjuk hozzá a lisztet, és óvatos mozdulatokkal keverjük teljesen egyneművé a tésztát. Egy nagyméretű, lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és simítsuk bele a piskótatésztát úgy, hogy az mindenhol egyenletes legyen, a formája pedig szögletes. 10-15 perc alatt süssük aranybarnára. Ha elkészült, rögtön vegyük ki és nyújtófával gyorsan nyújtsuk át. Fordítsuk át egy másik sütőpapírra, húzzuk le róla azt, amin sült, majd a tiszta papírral tekerjük fel szorosan, és így hagyjuk kihűlni.

A krémhez keverjük össze a keményítőt a kristálycukorral, majd a hideg tejjel. Közepes lángon főzzük sűrű pudinggá, és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a vajat keverjük habosra a porcukorral, majd a kakaóval, végül adjuk hozzá a kihűlt pudingot is. Tekerjük le a piskótát, kenjük el rajta a krém kétharmadát, és ismét csavarjuk fel. Letakarva tegyük egy órára a hűtőbe. Végül a maradék krémmel kenjük be a fatörzset kívülről is. Villával hullámosan csíkozzuk be a felületét és tegyük vissza a hűtőbe. Érdemes előző nap elkészíteni. Extraként tálalás előtt saját maguk által készített marcipánformákkal (levelek, fenyőágak, gombák, hópehely, stb.), vagy kis habcsókokkal díszíthetjük.

 

 

„Trendi karácsony” menüsor - 4 fogás kevesebb mint 12000 Ft-ból (11400 Ft)

A fehér három árnyalata – így is nevezhetnénk ezt a pazar összeállítást. Könnyed, stílusos és elegánsan ünnepi.

 

Leves: Zellerkrémleves

Ár: 2000 Ft

Extra: + 500-1500 Ft

Hozzávalók: 1 nagy zellergumó (kb. 70 dkg), 1 nagy vöröshagyma, 2 ek vaj, 1 l alaplé, 3 dl száraz fehérbor, 3 dl tej, 2 dl tejszín, só, bors, olaj, néhány szál petrezselyem

Elkészítés: A hagymát apróra kockázzuk és olajon üvegesre pirítjuk. Ezután vajat majd a meghámozott, felkockázott zellert is hozzáadjuk és kevergetve 5 percig pároljuk. Sózzuk-borsozzuk, és az alaplével, fehérborral, tejjel felöntve felforraljuk. Ezután lefedve, lassú tűzön még 20 percig főzzük. Botmixerrel pürésítjük, végül tejszínnel gazdagítjuk. Hagyjuk még néhányat rottyanni és ha szükséges, utánfűszerezzük. Tálaláskor megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Extraként kockára vágott pirított baconnal, fokhagymás vajon pirított gombával vagy garnélával is kínálhatjuk.

 

Főétel: Pezsgős csirkemell szerecsendiós hajdinával

Ár: 5500 Ft

Hozzávalók: 1,2 kg csirkemell filé, 80 dkg gomba, 5 ek vaj, 3 dl pezsgő, 3 tk kukoricakeményítő, 3 db salottahagyma, 3 dl tej, 50 dkg hajdina, só, bors, szerecsendió, olaj, néhány szál petrezselyem

Elkészítés: A csirkemelleket vágjuk szeletekre, a hagymát aprítsuk fel, a gombát daraboljuk fel. Egy nagyobb serpenyőben közepes hőmérsékleten olajon pirítsuk meg a hús mindkét oldalát 3-5 perc alatt, majd vegyük ki a serpenyőből és tegyük egy tálra. Tegyük a vajat az edénybe, majd adjuk hozzá a gombát, és szintén pirítsuk kb. 5 percig, majd vegyük ki és tegyük a csirkére. Takarjuk le, hogy melegen maradjanak.

A megmaradt zsiradékon pirítsuk meg a hagymát 3-4 percig, majd öntsük rá a pezsgőt és adjunk hozzá sót, borsot. Öntsük fel tejjel és hagyjuk rotyogni 2-3 percig. Közben a keményítőt keverjük csomómentesre egy kevés vízben és adjuk a szószhoz. Addig főzzük, amíg a szósz kellőképpen be nem sűrűsödik. Ekkor tegyük vissza a serpenyőbe a csirkemelleket és a gombát. Fedő alatt főzzük puhára a húst. Tálalás előtt szórjunk rá apróra vágott petrezselymet.

Köretnek a rizs is tökéletes, de ha valami igazán különlegesre vágyunk, próbáljuk ki a kissé feledésbe merült hajdinát. Ehhez hevítsük fel egy serpenyőben vaj és olaj keverékét, és pirítsuk meg rajta a hajdinát. Ízesítsük szerecsendióval, majd öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk meg és fedő alatt, takaréklángon pároljuk készre kb. 20 perc alatt.

 

Desszert: Pavlova torta

Ár: 2500 Ft

Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 500 ml habtejszín, 30 dkg cukor, 10 dkg porcukor, piros vagy bogyós gyümölcsök, 1 ek ecet, só

Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, közben apránként adjuk hozzá a cukrot, egy csipet sót és az ecetet. Kör alakban halmozzuk a tojáshabot rusztikusan egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy a közepében legyen egy mélyedés. A sütő hőfokát vegyük vissza 150 fokra és süssük meg a habot kb. 70-80 perc alatt. A habkoszorút tegyük félre kihűlni. A tejszínhabot közvetlenül a tálalás előtt verjük kemény habbá a porcukorral, majd halmozzuk bele a tojáshab közepébe. A Pavlova egyediségét mindig a torta tetejére szórt gyümölcsök adják. Itt a kreativitásunk és az ízlésünk szerint válogathatunk, mivel tesszük még különlegesebbé a desszertünket. Tehetünk rá friss epret, áfonyát, málnát vagy 2 gránátalma magját, de tehetünk rá egyszerű meggybefőttet vagy fagyasztott erdei gyümölcs mixet. Ezeknél arra kell figyelni, hogy a gyümölcsöket jól csöpögtessük le tálalás előtt, hogy ne eresszenek levet.