A nagy lakomát kedvelőknek hoztunk mára egy cseppet
sem kímélő, de annál inkább mutatós és finom ételt.
Hozzávalók 2 főre:
- 2 db csontos malaccsülök
- 25 dkg savanyú káposzta
- 5 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
- 2 zsemle
- 2 tojás
- 1 dl tej
- Sör
- Só, bors, szerecsendió, petrezselyem
Elkészítés:
Jól besózzuk a csülköket, borsozzuk és felöntjük vízzel (több mint a felét lepje el),
így tesszük egy tepsibe.180 fokon egy-másfél órát sütjük, közben a levével és
sörrel locsolgatjuk, megforgatjuk. Ha már kezd leválni a hús a csontról akkor
puha. Miután megsült, az összesült szaftot leszűrjük és félretesszük hűlni.
Tálalás előtt ebben a lében kell melegíteni, majd ropogósra pirítani
grill fokozaton vagy 250 fokon. A káposztához a kockákra aprított szalonnát
lepirítjuk, a savanyú káposztát megmossuk és felaprítjuk, majd rátesszük
szalonnára. Locsolunk rá a fenti szaftból 1 dl-t. Miután forraltunk rajta
egyet, le is zárjuk alatta a tüzet. A zsemlegombóchoz a száraz zsemlét
1 cm-es szeletekre vágva beletesszük a langyos tejbe, hozzáadjuk a
felvert tojást és elkeverjük. Apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal,
szerecsendióval, opcionálisan apróra vágott májjal keverjük és lazán
összedolgozzuk, majd nagyobb gombócokat formázunk belőle.
Gőz fölött fedő alatt 15 percig gőzöljük.
Tálaláskor az egészet meglocsoljuk a csülök szaftjával.